Skoro jasno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Žena, ktorá chcela mať chovnú stanicu, držala psíkov v otrasných podmienkach
Zdielať na

Žena, ktorá chcela mať chovnú stanicu, držala psíkov v otrasných podmienkach

KOMÁRNO / Policajti a veterinári zachránili 20 psíkov. Žili v otrasných podmienkach v komárňanskom okrese u ženy, ktorá chcela mať chovnú stanicu. Psíky sú už v štátnej karanténe v Martine a polícia v súvislosti s týmto prípadom nehovorí o chovateľke, ale skôr o "množiteľke" psov.

"Vzhľadom k tomu, že tu prebieha vyšetrovanie a trestné konanie v tejto veci, tak budem vo svojich vyjadreniach veľmi opatrný, môžem potvrdiť, že tam boli psy chované v otrasných podmienkach," informuje riaditeľ RVS Komárno, Oskar Slivka. Žena z Hurbanova požiadala o zaregistrovanie chovnej stanice ešte v auguste. Po piatich mesiacoch čakal veterinárov aj policajtov pri náhodnej návšteve otrasný pohľad. "Bola to chovateľka, o ktorej sme mali informácie, alebo sťažnosti, že strašne veľa ľudí bolo oklamaných, predávala šteňatá, ktoré, či boli jej, alebo skupovala, predávala, bez čipovania, bez vakcinácie," hovorí Slivka. 

Žena predávala doslova len pár týždňové šteniatka a nie vo veku, v akom sa správnym spôsobom odlučujú od matky. Napriek tomu mala dostatok klientov. Tí ale vzápätí zistili, že so šteniatkami nie je niečo v poriadku. "Zhabali sme 20 psov, 3 šteňatá sú na infúziách na klinike, ktoré boli v takom zlom stave, dve šteniatka už, bohužiaľ, uhynuli," tvrdí Slivka. "Policajti vykonali v okrese Komárno domovú prehliadku. Jej cieľom malo byť odhalenie množiarne psov, čo sa im v spolupráci s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou v Komárne aj podarilo," informuje hovorkyňa KR PZ Nitra Viktória Borloková. 

Šteniatka rôznych plemien a veku boli prikladané na kŕmenie k vyčerpanej sučke v chladnej miestnosti bez kúrenia. Všade boli výkaly, špina a dokonca aj uhynuté šteňa. "Keď sme naposledy v auguste boli na kontrole, všetko bolo vyglancované, kachličky poumývané, všetko pripravené, keď požiadala o registráciu, ktorú sme jej zatiaľ nepodpísali, na základe tých informácií, ktoré sme evidovali alebo mali, a teraz keď sme prišli nečakane, tak sme zbadali tú pravdu, ako tam je, otrasné podmienky, otrasné," hovorí Slivka. 


Polícia na mieste odobrala aj stery na zistenie prítomnosti infekčných ochorení u zvierat. "Vyšetrovateľ vykonáva vyšetrovanie vo veci prečinu zanedbania starostlivosti o zviera v súbehu s prečinom podvodu a prečinom neoprávneného podnikania," informuje Borloková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy