Skoro jasno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
V super rýchlom konaní musia policajti zozbierať dôkazy do 48 hodín. Niekedy sa to nedá
Zdielať na
Krimi

V super rýchlom konaní musia policajti zozbierať dôkazy do 48 hodín. Niekedy sa to nedá

KEŽMAROK / Napriek tomu, že spôsobia nehody a majú pozitívne dychové skúšky, policajti ich po vypočutí pustia na slobodu. Tak, ako sa to stalo v prípade 33 - ročnej vodičky z Kežmarku. Nemohli ju totiž riešiť v takzvanom super rýchlom konaní.

Tridsaťtriročná žena v Kežmarku najprv narazila do betónového oplotenia. S poškodeným autom neostala na mieste. Cúvla, pridala plyn a pokračovala ďalej v jazde. Za mestom už šoférovanie nezvládla, zišla z cesty do poľa. Policajti na mieste zistili prečo ohrozila seba aj iných vodičov. 

"Bola podrobená dychovej skúške, ktorej výsledok bol 1,13 mg na liter vydychovaného vzduchu. To znamená v prepočte vyše 2 promile alkoholu," informoval riaditeľ okresného riaditeľstva policajného zboru, Pavol Gaborčák. Napriek tomu, že 33-ročná vodička havarovala a mala v dychu vyše dve promile, nešla pred sudcu, nebola riešená v takzvanom super rýchlom konaní a bola prepustená. Zaujímalo nás prečo. "Nie každý prípad super rýchleho konania sa dá aplikovať na každú udalosť, čiže musia byť splnené zákonom stanovené podmienky. V tomto prípade potrebuje ešte poverený policajt doriešiť poškodenú stranu, čiže potrebujeme získať výsluchy poškodenej strany, takisto potrebujeme zabezpečiť vyčíslenia škôd a, samozrejme, tieto dve udalosti spojiť," uviedol Pavol Gaborčák. 

Aby bolo nespochybniteľné, že škodu spôsobila v tomto prípade vodička to všetko musí polícia v super rýchlom konaní stihnúť do 48 hodín. "Polícia musí v krátkom časovom úseku zozbierať všetky dôkazy. Samozrejme, ich procesne zdokumentovať," vysvetlil Gaborčák. Celý tento rýchly proces zaisťovania dôkazov prebieha pod dozorom prokuratúrou, ktorá následne môže rozhodnúť o vine a treste, ale ak zo strany polície nie je možné dodržať lehotu 48 hodín obvineného alebo obvinenú prepúšťa na slobodu. To ale neznamená, že sa trestu vyhne. "Je v určitom režime. Aj v tomto prípade má osoba zadržaný vodičský preukaz, na základe predvolaní sa musí dostavovať na príslušné výsluchy a potom nasleduje proces na prokuratúre a potom na súde," konštatoval Gaborčák.  

Každá udalosť je braná individuálne, no musí byť posudzovaná podľa platných zákonov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy