Skoro jasno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Nešťastie len deň pred Vianocami: Osemčlennej rodine zhorel celý byt
Zdielať na

Nešťastie len deň pred Vianocami: Osemčlennej rodine zhorel celý byt

PREŠOV / Po požiari nájomného bytu v Hermanovciach na východe Slovenska bude mať rodina smutné Vianoce. V plameňoch im zhorelo nielen zariadenie bytu, ale aj oblečenie pre detí či peniaze. Príčina požiaru stále nie je známa. Nájomníci sa po zásahu hasičov vrátili do bytu. Vrásky na čele im robí nezastrešené podkrovie.

Keď si požiar všimli, už bolo neskoro, aby ho sami stihli uhasiť. Iveta len vzala rýchlo deti a utekala von. V podkroví nájomného bytu mali spálne. Keď začalo horieť, tak domáci s deťmi boli dole v kuchyni. No v podkroví ostala na posteli ich postihnutá dcéra.

"Šesť detí máme a my dvaja s manželom," povedala nájomníčka vyhoreného bytu Iveta Červeňáková. Plamene sa podarilo skrotiť až profesionálnym hasičom. Na pomoc prišli hasiči z troch staníc. Prvú noc strávili nájomníci u svojej rodiny. No potom sa presťahovali naspäť do bytu. Iveta sa uchýlila na spodnom poschodí. S deťmi aj s nevidiacim manželom. "Ja vidím iba takú hmlu. Slepý som, nevidím, ale podľa pamäte tu všetko poznám," vyjadril sa manžel Martin Červeňák.

"Pred štyrmi rokmi sme dostali na postihnutú dôchodok, 8 tisíc sme dostali, tak všetko nové som pokúpila," konštatovala Iveta. "My sme sa báli tiež, všetko je mokré, lebo sme dávali mokré pokrovce," reagovala na udalosť suseda Marcela. Podkrovie komplet vyhorelo aj so zariadením. Teraz spia všetci v jednej izbe. Keby im ale obec nezabezpečila postele, ani nemajú na čom spať. Na dvoch posteliach spí celá rodina. "Zabezpečili sme postele, takisto aj oblečenie a časť potravín," informoval starosta obce Hermanovce, Lukáš Grejták. So zariadením pomáhali aj susedia. Iveta je vďačná za každú pomoc, no i tak si nevie predstaviť ako to bude na Vianoce. "Všetko nám zhorelo, aj peniaze," povedal Martin Červeňák. Podľa manželky Ivety mali ešte v peňaženke 500 alebo 600 eur. 

Obec začala so zakrývaním podkrovia, aby sa v prípade zmeny počasia do bytu nedostala voda. No nezastrešené podkrovie im spôsobuje zimu v celom byte. "Mrzneme, tu je otvorené a všetkým nám je zima," povedala Iveta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy