Skoro jasno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Príčiny požiaru bytu nie sú stále známe. Rodina sa kvôli nenávisti ľudí musela odsťahovať do iného okresu
Zdielať na
Krimi

Príčiny požiaru bytu nie sú stále známe. Rodina sa kvôli nenávisti ľudí musela odsťahovať do iného okresu

POPRAD / Od požiaru bytu na sídlisku Juh v Poprade uplynulo už takmer pol roka. A stále nie je jasné, prečo v detskej izbe začalo horieť. Polícia nemala k dispozícii znalecké posudky. Rodina, ktorá v byte bývala, je presvedčená o tom, že nemôže za vznik požiaru. Pre nenávistné útoky sa ale musela presťahovať do iného okresu.

20.júla 2021 začal horieť byt, v ktorom žila v podnájme mladá rodina. Dvojica s vtedy 3 a pol ročným synom a polročnou dcérkou utekali pred plameňmi. Oheň zachvátil detskú izbu. Napriek tomu, že od požiaru uplynulo už 5 mesiacov príčiny vzniku stále nie sú známe. 

Prostredníctvom mailov sme sa často pýtali polície prečo to trvá tak dlho. Vždy prišla rovnaká odpoveď. O oslovení znaleckých organizácií, vypočutí svedkov, zaistenie listín, vrátane revíznych správ k inžinierskym sieťam a pribratí znalcov. Po takmer polroku sa niečo posunulo. "Vyšetrovanie je zdĺhavé z dôvodu nedoručenia znaleckých posudkov v zákonom stanovenej dobe," vyjadrila sa hovorkyňa krajského riaditeľstva policajného zboru Jana Ligdayová. 

Ako sme sa dozvedeli, všetko závisí od komunikácie medzi políciou a znalcom. Nedodržanie lehoty v tomto prípade v podstate nič neznamená. "Mal by komunikovať policajt so znalcom, ale znalec v zásade nie je postihnuteľný z hľadiska trestného konania, keď si nesplní zákonnú lehotu, resp. lehotu stanovenú v rámci uznesenia o pribratí znalca," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská z Policajnej akadémie. 

Kvôli nenávisti sa rodina musela presťahovať do iného okresu

Na výsledky vyšetrovania okrem iných netrpezlivo čaká aj rodina, ktorá v byte bývala. Ako nám povedala mama detí prežili si hotové peklo. Dôvodom nebol iba požiar. Na jednej strane obrovská podpora a solidarita od ľudí, ktorí rodine pomohli rôznymi vecami. Na strane druhej veľká nenávisť na sociálnych sieťach, kde bola dvojica obvinená a okrem iného z varenia drog. Pritom sa v byte žiadne drogy, ani nič čo s nimi súviselo, nenašlo. Útoky boli tak nemilosrdné a tvrdé, že si rodina v Poprade už bývanie nenašla. Bola nútená odsťahovať sa do iného okresu. "Nie sme ešte s tým nejako vyrovnaní. Stále sa nám to pred očami ukazuje, ale nechcem sa k tomu vracať. Nechcem sa k tomu vyjadrovať. Bolo to veľmi, veľmi ťažké," reagovala mama detí. 

Fasáda bytovky je už opravená a či sa podarilo dať dokopy aj byť nie je jasné. S majiteľom sa nedalo skontaktovať. Podľa polície má vyšetrovateľ už k dispozícii znalecké posudky. Po ich preskúmaní bude snáď známa presná príčina požiaru. "Vyšetrovanie je v štádiu trestného stíhania vo veci. Z uvedeného dôvodu sa k ďalším okolnostiam stavu vyšetrovania nie je možné v tomto štádiu vyjadriť," uviedla hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy