Skoro jasno
19°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Policajná enviroakcia Medúza: Nelegálne dovážal odpad z Talianska
Zdielať na

Policajná enviroakcia Medúza: Nelegálne dovážal odpad z Talianska

TALIANSKO/SLOVENSKO / Na Slovensko sa nelegálne dovážal odpad z Talianska a Poľska. Potvrdila to policajná razia s názvom Medúza, ktorá sa konala v okresoch Michalovce a Galanta. Zásah envirokriminalistov prebiehal aj v Elektrárňach Vojany. Práve tam sa totiž mala časť z ilegálneho odpadu spaľovať.

Akcia Medúza trvala 3 dni. Počas nej na viacerých miestach objavili skládky s nebezpečným odpadom. "Trestnej činnosti sa mala dopustiť skupina páchateľov z viacerých krajín. Tí mali po vzájomnej dohode dovážať na Slovensko rôzne druhy odpadu, vrátane nebezpečného," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Časť ako certifikované palivo

Odpad bol umiestňovaný do prenajatých poľnohospodárskych a priemyselných objektov. Časť z neho sa snažila skupina predať ako certifikované palivo. "Našli sme odpad pochádzajúci z Talianska a z Poľska. Tento odpad nie je možné podľa príslušných právnych predpisov na Slovensko dovážať a nakladať s ním spôsobom, ktorý sme zistili," upresnil Michal Slivka. Časť z tohto odpadu sa mala spáliť v elektrárňach Vojany. Počas razie tu boli preto zaistené dôkazy vo forme počítačových údajov a ekonomickej dokumentácie. "Si vypracovávame vlastné kontrolné akreditované rozbory podľa plánu odberu vzoriek, schváleného príslušnými úradmi. Všetky emisie v EVO sú pravidelne monitorované," informovala hovorkyňa Slovenských elektrární, Oľga Baková. 

Nie je to prvýkrát

Na tomto prípade pracuje veľké množstvo znalcov z viacerých odvetví vrátane špecialistov ozbrojených síl slovenskej republiky. Slovensko je totiž často cieľovou krajinou odpadu, ktorý prichádza s certifikátom paliva. "Doteraz neboli zaznamenané žiadne prekročenia v zmysle platných rozhodnutí na prevádzku," konštatovala Oľga Baková. "Trestné konanie súvisí s deviatimi prípadmi protiprávneho dovozu odpadu, ktoré boli v minulom roku odhalené a sú aktuálne vyšetrované v niektorých okresoch," uzavrel Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy