Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Slaná, hrdzavá a nebezpečná rieka ohrozuje nielen rožňavský okres
Zdielať na

Slaná, hrdzavá a nebezpečná rieka ohrozuje nielen rožňavský okres

ROŽŇAVA / Už takmer mesiac preteká nielen rožňavským okresom hrdzavá rieka Slaná. Problémom sa už zaoberá Slovenská inšpekcia životného prostredia aj ministerstvá. Situácia je o to vážnejšia, že vo vode našli aj ťažké kovy.

Obavy ľudí sa potvrdili. Rieka Slaná je plná ťažkých kovov. Ukazujú to aj odobraté vzorky Slovenským vodohospodárskym podnikom.

"Z výsledkov vyplýva, že boli prekročené limitné hodnoty platné pre povrchové vody, a to pre celkové železo 12-násobne, celkový mangán 11-násobne, nikel viac ako 7-násobne a arzén prekročil 1,5-násobne povolenú hodnotu," povedal Marián Bocák, hovorca SVP.

Predseda gemerského regionálneho združenia vlastníkov neštátnych lesov Ján Lach dodal: "Nedochádza ku akútnej otrave, ale skôr či neskôr tieto živočíchy budú otrávené týmito ťažkými kovmi, ktoré majú tú vlastnosť, že sa ukladajú v organizme a dochádza ku chronickej otrave."

Z bane unikajú denne tony kalu, ktoré sa v rieke usádzajú.

"Je to otázka nie jedného alebo dvoch dní, ale rokov kedy sa dostanú do spodných vôd a v akej koncentrácii, ale v žiadnom prípade nepatria do prírody a už vôbec nie do rieky," hovodí Ján Lach.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave zatiaľ nepredpokladá negatívny vplyv kontaminovanej rieky na verejné vodovody. Kvalitu vody v studniach si ale ľudia musia sledovať sami.

"Určite odporúčame sledovať vodu a v prípade sfarbenia poslať vzorku na expertízu," povedala Jana Hricková z RÚVZ v Rožňave.

Ministerstvo hospodárstva zriadilo ku tejto problematike aj pracovnú skupinu. Ministerstvo životného prostredia zasa kontroluje znečistenie a spolu s Slovenskou inšpekciou životného prostredia sa majú už o pár dní stretnúť priamo pri rieke Slaná. Štátny podnik Rudné bane podáva trestné oznámenie, keďže prešetrenie situácie je aj v jeho záujme.

Riaditeľ Rudných baní Peter Žitňan poskytol vyjadrenie, podľa ktorého "chceme aby sa riadne prešetrilo, kto čo zanedbal a prečo sa nikto nevenoval tomuto problému, ktorý v podzemí vznikal už viac ako 10 rokov."

Sťažnosť na Európsku komisiu zasa podáva Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov na Slovensku.

Problémy so znečistením riek ťažkými kovmi sa na Slovensku objavujú pravideľne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy