Zatiahnuté
10°
Bratislava
František
4.10.2024
Ilegálne chcel prejsť z Ukrajiny na Slovensko. Nakoniec musel zavolať políciu, stratil sa v lese
Zdielať na

Ilegálne chcel prejsť z Ukrajiny na Slovensko. Nakoniec musel zavolať políciu, stratil sa v lese

SLOVENSKO / Hoci všetci pašeráci a nelegálni migranti od polície utekajú, ten posledný ich sám na seba zavolal. 22-ročný Ukrajinec chcel totiž nezákonne prejsť peši cez schengenskú hranicu, no nerátal s tým, že sa v lese stratí.

Táto cesta nebola jeho prvá. Mladý Ukrajinec sa pokúšal o prekročenie hranice už viackrát aj v minulosti.

Pohraničná stráž mu ale opustiť Ukrajinu nedovolila, keďže patrí do vekovej kategórie od 18 do 60 rokov, na ktorú sa vzťahuje vyhlásená mobilizácia. Rozhodol sa preto prejsť cez hranicu peši na vlastnú päsť. Po čase ale stratil orientáciu a hoci stretnutie s políciou bolo to posledné, čo si prial, nemal inú možnosť a požiadal ich o pomoc. "Muž bol dezorientovaný a najprv tvrdil, že je stratený turista," uviedla hovorkyňa pohraničnej stráže Ukrajiny, Elena Tračuk. Pátranie v hustých horách však nebolo jednoduché. Hliadky boli v teréne takmer celú noc. "Strateného muža sa podarilo nadránom zadržať vďaka služobným psom niekoľko kilometrov od hraníc so Slovenskom," doplnila hovorkyňa. 

Na policajnom oddelení uviedol, že pochádza zo Záporožia, chce sa vyhnúť mobilizácii a dostať do Českej republiky. Mladý Ukrajinec bude stíhaný pre pokus o nelegálne prekročenie štátnej hranice a vyhýbanie sa výzve k mobilizácii. Počty mužov, ktorý na situáciu v krajine reagovali rovnako ako stratený mladík sa za posledných 10 dní na zelenej hranici výrazne zvýšili. "Od 25.08.2022 do 12.00 h dňa 05.09.2022 Riaditeľstvo Hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach eviduje 25 mužov ukrajinskej štátnej príslušnosti a 2 osoby doposiaľ neznámeho pohlavia, totožnosti a štátnej príslušnosti, ktoré nelegálne prekročili východnú hranicu," uviedla dočasná hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance, Lenka Ivanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy