Polojasno
23°
Bratislava
Oleg
10.9.2024
Dobodal iba 17-ročné dievča, znalci sa ale na jeho diagnóze nezhodli
Zdielať na

Dobodal iba 17-ročné dievča, znalci sa ale na jeho diagnóze nezhodli

TRENČÍN / Na okresný súd v Trenčíne eskortovali muža, ktorý pred rokom dobodal na ulici 17-ročné dievča. Hrozí mu 20 rokov za mrežami. Niekoľko mesiacov ho skúmali znalci z odboru psychológie, psychiatrie a sexuológie.

Výpovede znalcov boli pre obžalovaného mimoriadne dôležité. Práve oni mali zistiť, či bol v čase spáchania skutku príčetný, alebo nie. "Zistili sme najmä ťažkú zmiešanú poruchu osobnosti," vyjadril sa súdny znalec z odboru psychiatrie. "Výskyty bludov, halucinácii," pokračoval súdny znalec z odboru psychológie. "Bola u neho zistená aj schizoafektívna porucha manícky typ transexizmus," dodala súdna znalkyňa z odboru sexuológia. Takto stručne opísali znalci osobnosť muža, ktorý pred rokom na ulici v Trenčíne dobodal iba 17-ročné dievča. Bol prezlečený za ženu a vytiahol na ňu nôž. "Najmenej trikrát bodol poškodenú do oblasti chrbta," povedal prokurátor z Krajskej prokuratúry Trenčín. Lekári ju zachránili v poslednej chvíli.

Znalci majú ale rozdielne názory

Znalci, ktorí skúmali jeho duševný stav sa vo svojich zisteniach nezhodli. "Obžalovaný v danom čase nebol v psychoticky zmenenom stave, nebol pod vplyvom halucinácii, bludov. To vylučuje mániu v čase skutku," uviedol súdny znalec z odboru psychiatria. Sexuologička ale tvrdí presný opak. "V čase spáchania trestného činu trpel zrakovými ilúziami. Ilúzia je moment, keď pozerá na tvár a vidí ju ako tvár niekoho iného. Nebol schopný rozpoznať svoje správanie, ani ovládať. Bolo to úplne vymiznuté," vyjadrila sa sexuologička.

Podľa znalkyne sexuologičky je obžalovaný pre spoločnosť nebezpečný a musí sa liečiť. "Potrebuje ústavnú liečbu, aby sa toto nikdy neopakovalo. Potrebuje liečbu, lebo toto sa môže kedykoľvek zopakovať," dodala. Pokiaľ ho súd uzná za vinného, hrozí mu až 20 rokov za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy