Zatiahnuté
13°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Na Slovensku máme detský domov aj pre migrantov. Deti odtiaľ utekajú
Zdielať na

Na Slovensku máme detský domov aj pre migrantov. Deti odtiaľ utekajú

MEDZILABORCE / Detský domov v Medzilaborciach je jediným zariadením u nás pre cudzincov bez sprievodu rodičov. Desiatky nelegálnych maloletých migrantov odtiaľ ušli. Detský domov totiž nie je väzenie a tak majú deti voľný pohyb.

 "Do zariadenia pre deti a rodiny v Medzilaborciach bolo umiestnených 92 maloletých osôb bez sprievodu, ktoré boli zadržané v prevažnej väčšine v skupinách, ktoré polícia zadržala na západnom a strednom Slovensku," informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR, Denisa Bárdyová. 

Z 92 je ich ale v zariadení ani nie 30. Väčšina z nich ušla. Niektorí dokonca opakovane. Ušli, vypátrali, priviezli naspäť a oni znova ušli. Za 11 mesiacov tohto roka tak policajti evidujú 109 prípadov pátrania. Oveľa dramatickejšie to bolo vlani.

"V roku 2021 to bolo za rok  celkom 244 prípadov," uviedol hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove, Daniel Džobanik. "Prevažná väčšina tvrdí, že sa na Slovensku ocitli iba náhodou z rôznych okolností, že ich cesta smerovala do iného štátu, prevažne do Nemecka," vyjadril sa riaditeľ CDR Dlaň Medzilaborce, Vladislav Fejo.

A to je ich motiváciou na útek. Často sa tak deje s pomocou prevádzačov. "Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície v tejto súvislosti za ostatné tri roky obvinil z trestného činu prevádzačstva sedem osôb," informovala hovorkyňa Denisa Bárdyová.  

V tomto roku s obvinením na krku pre prevádzačstvo neskončil nik. Aspoň zatiaľ. Podľa policajného prezídia znižovanie počtu migrantov v zariadení nie je len v dôsledku útekov. 10 cudzincov odišlo buď dovŕšením plnoletosti, prípadne ich premiestnili ich na azylové oddelenie, alebo sa vrátili do krajiny pôvodu. Policajné prezídium tvrdí, že v určitých prípadoch migrantom pomáhajú prevádzači, pochádzajúci z rovnakej krajiny, z akej sú migranti.

Prípady posledných troch rokov to však vôbec nepotvrdzujú. Napríklad Afgancom pri úteku pomáhal už právoplatne odsúdený Bielorus, Sýrčanov chceli na západ previezť Egypťania a ich komplickou mala byť žena z Českej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy