Skoro jasno
16°
Bratislava
Bystrík
11.9.2024
Mestskí policajti zachránili ľudský život. Bezvládne telo muža našli ležať náhodní okoloidúci
Zdielať na

Mestskí policajti zachránili ľudský život. Bezvládne telo muža našli ležať náhodní okoloidúci

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / O záchranu života sa postarali spišskonovoveskí mestskí policajti. Pomohli mužovi, ktorého bezvládne telo objavili v centre mesta.

​Bezvládne telo muža našli ležať náhodní okoloidúci na autobusovej zastávke. Okamžite preto zalarmovali záchranné zložky. Spišskonovoveské záchranárske posádky v tom čase pomáhali na inom zásahu. Preto operátor tiesňovej linky požiadal o pomoc hliadku mestských policajtov. Tí majú od tohto leta nepretržite v hliadkových vozidlách AEDčko. Ľubomír s Jozefom tak zapli majáky a ponáhľali sa k mužovi bez známok života. "Počas troch – štyroch minút sme boli na mieste, kde sme videli skupinku ľudí, ktorá mu už dávala prvú pomoc. Keď som mu meral životné funkcie, nenahmatal som žiadny pulz ani tep, ani dych. Rozhodli sme sa, že použijeme defibrilátor," opísal mestský policajt SNV Ľubomír Kukura.

Ako chlapi prezradili, počas ich rýchlej jazdy cez mesto sa im v hlavách premietalo nedávne školenie z používania tohto automatického defibrilátora a tiež základy prvej pomoci. "Je to iné ako figurína. A ešte keď mu pomôžeme, je to iný pocit. Zahreje to na srdiečku," priznal mestský policajt SNV Jozef Lapšanský. AEDčko okamžite po napojení na telo bezvládneho muža odporučilo podať výboj. Policajti ho tak vrátili do sveta živých. "Začal som masáž srdca. Po troch – štyroch minútach prišla sanitka, kde ho potom napojili na ten ich profesionálny aj s kyslíkom. Nabehával, vypadával, asi trištvrte hodinu sme s ním strávili," pokračoval Kukura.

"Hliadka podľa vyjadrenia pracovníkov RZP tým činom zachránila tejto osobe život," informoval náčelník mestskej polície SNV Ľubomír Chroust. "Kto to zažije prvýkrát, je to zážitok na celý život," povedal Lapšanský. Chlapov mrzí, že ich ľudia slepo vnímajú iba ako vyberačov pokút. Pritom málokto pozná aj pozadie ich práce. "Či už noc, alebo skoro ráno. Keď sú niektorí podnapití, dvíhame ich a dávame im prvú pomoc," doplnil Kukura. Náčelník mestskej polície chce chlapov, ktorí zachránili ľudský život, navrhnúť aj na vyznamenanie. "Určite bude podaný návrh na ocenenie na mesto Spišská Nová Ves. A taktiež bude podaný návrh aj v rámci snemu náčelníkov," vyhlásil Chroust.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy