Skoro jasno
16°
Bratislava
Bystrík
11.9.2024
Zlodej išiel na istotu: Obec prišla o tisícky eur z pokladne
Zdielať na

Zlodej išiel na istotu: Obec prišla o tisícky eur z pokladne

NÁLEPKOVO / Obecný úrad v Nálepkove sa stal terčom zlodejov. Tí si to namierili priamo do hlavnej pokladnice obce. Dedina tak prišla o časť peňazí, ktoré ako osobitný príjemca mala vyplatiť poberateľom sociálnych dávok. Navyše to vyzerá tak, že zlodeji išli na istotu.

Páchateľa neodradilo ani to, že sa úrad nachádza v strede dediny, hneď pri hlavnej ceste. Napriek tomu našiel odvahu na protiprávnu činnosť. Prvé, čo si zamestnankyňa ráno po príchode do práce všimla, boli vylomené dvere na hlavnej pokladni. Tušila, že mali zlodejskú návštevu. Na teraz to vyzerá tak, že sa do úradu dostal priamo cez hlavný vchod. "Je to v štádiu riešenia. Ďalšie dvere sa otvárajú automaticky a až tie boli poškodené," uviedol starosta obce Ondrej Klekner. 

Vylomené dvere a porozhadzované veci v kancelárii. Tieto stopy za sebou nechal páchateľ. V dedine si myslia, že presne vedel, kedy je dobrý čas na krádež v úrade. "Musel to vedieť. Aj viaceré indície z polície naznačujú, že mal informáciu, že máme tie finančné prostriedky v pokladni," dodal starosta.

K situácii sa vyjadrila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Košice Lenka Ivanová: "Z jednej z kancelárií odcudzil finančnú hotovosť vo výške 5 tisíc eur. Kriminalistický technik na mieste zaistil stopy, ktoré boli zaslané na kriminalisticko-expertízne skúmanie." Ukradnuté sociálne dávky, ktoré dostali od štátu na vyplatenie cez osobitného príjemcu, teraz musí obec nahradiť z vlastných zdrojov. Dobrou správou je, že poberatelia ukrátení nebudú.

Starosta ich žiada o trpezlivosť: "Budú musieť aj oni vydržať. Jednoducho, keď sa urobia úkony. Musíme zistiť presne koľko nám bolo odcudzených. Až na základe toho, keď budeme mať inventarizáciu, môžeme začať vyplácať finančné prostriedky." Hovorkyňa polície dodala, že po zadokumentovaní poverený príslušník Obvodného oddelenia Nálepkovo začal trestné stíhanie pre trestný čin krádeže. Páchateľovi hrozí v prípade dokázania viny väzenie na šesť mesiacov až tri roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy