Jasno
32°
Bratislava
Filip
23.8.2024
Svadobná podvodníčka roky zarábala na svadbách. Už pozná svoj trest
Zdielať na

Svadobná podvodníčka roky zarábala na svadbách. Už pozná svoj trest

BELÁ NAD CIROCHOU (OKR. SNINA) / Najprv sa bránila, že je nevinná, no keď sa pojednávania vyvíjali v jej neprospech, priznala sa. Dôchodkyňa z Belej nad Cirochou mala roky zarábať na svadbách, no žiadne doklady neviedla a neodvádzala dane.

Spoločenské akcie prebiehali v priestoroch Obecného domu. Podľa obžaloby ich dôchodkyňa robila za odplatu. No tým, že neviedla podklady, zmarila možnosť výpočtu dane. Podľa obžaloby ku skutku dochádzalo od roku 2012 do roku 2020. "Pani neviedla ani žiadnu evidenciu na kontrolu hospodárenia a to aj napriek tomu, že v tomto období pravidelne za odplatu poskytovala služby spojené so zabezpečovaním stravy na rôznych spoločenských a kultúrnych akciách," uviedla hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová.

Dôchodkyňa čelí obžalobe z trestných činov neoprávneného podnikania a zo skresľovania údajov hospodárskej evidencie. Žena najskôr vyhlásila, že je nevinná. Nasledovali výsluchy viacerých svedkov, ktorí potvrdili, že po akciách obžalovanej platili v hotovosti na základe dodacieho listu. Termín svadby podľa obsadenosti dohadovali rok a aj poldruha roka vopred. O koľko akcií išlo a s akým zárobkom, to dovedna jasné nie je. "Nespôsobila som určite žiadnu škodu na štátnom rozpočte, práve naopak, po každej akcii mi ľudia ďakovali," prečítal prokurátor OP Humenné z výpovede obžalovanej.

Po výsluchoch svedkov ale dôchodkyňa svoje predošlé vyhlásenie zmenila

K trestnému činu skresľovania údajov hospodárskej evidencie sa priznala. A kým prokurátor navrhol uznať ju za vinnú v oboch skutkoch, jej obhajca žiadal mimoriadne zníženie trestu, vzhľadom na vek obžalovanej a zdravotné komplikácie. Z neoprávneného podnikania ju samosudca oslobodil s tým, že skutok nie je trestným činom. Zo skresľovania údajov hospodárskej evidencie ale 70-ročnú ženu súd uznal za vinnú. "Na trest odňatia slobody na tri roky. Súd výkon uloženého trestu podmienečne odkladá. Súd ustanovuje skúšobnú dobu na dva roky," uviedol samosudca OS Humenné, Vladimír Varga.

Samosudca uviedol, že mimoriadne zníženie trestu nebolo možné aplikovať. A to jednak preto, že skutok bol spáchaný po dlhší čas a z osobitného motívu. Aj keď napokon žena urobila vyhlásenie o vine, stalo sa tak v čase, keď z dôkaznej situácie už bolo zrejmé, že výrok o vine by bol rovnaký. Obžalovaná bola s rozsudkom spokojná, prokurátor si nechal lehotu na vyjadrenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy