Oblačno
11°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Našli už aj cigarety v ponožkách: Ako ešte sa snažia colníkov oklamať?
Zdielať na

Našli už aj cigarety v ponožkách: Ako ešte sa snažia colníkov oklamať?

MICHALOVCE / Naša východná hranica s Ukrajinou je vybavená špeciálnou technikou a slúžia tam skúsení colníci. Pašeráci si aj napriek tomu stále trúfajú prekonať tieto prekážky a vymýšľajú nové spôsoby.

Pašeráci chceli oklamať colnicu pomocou špeciálnych spier. Prichytili ich zo spodnej časti železničných vagónov a na ne uložili balíky cigariet. "Podozrivé miesto bolo označené pomocou inšpekčného skenovacieho systému. Počas fyzickej kontroly bolo nájdených 10-tisíc kusov nelegálne dovážaných cigariet," uviedla hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

Špeciálnou kategóriou sú amatérski pašeráci. Snažia sa splynúť s davom. Ich autá majú tajné úkryty a pre zárobok využívajú aj vlastné telo. "Cestujúci nezákonne prepravoval v špeciálne vybudovanom úkryte výfukovej sústavy motorového vozidla 1 400 kusov cigariet. Ďalších 240 kusov ukrýval v ponožkách," povedala.

Cez hranicu sa nelegálne preváža všetko, na čom sa dá zarobiť. Mnohé pokusy sú takmer dokonalé. Colníci si preto niekedy musia na pomoc prizvať aj znalcov. Pašovanie nezastavila ani vojna na Ukrajine. Podľa tohtoročných štatistík odhalia colníci priamo na našej východnej hranici denne až sedem prípadov porušenia zákona. "Zaznamenali sme už 788 prípadov porušenia právnych prepisov," dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy