Zatiahnuté
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Kauza megazásielky drog pokračuje. O Holanďanovi rozhodoval súd
Zdielať na

Kauza megazásielky drog pokračuje. O Holanďanovi rozhodoval súd

NITRA / Krajský súd v Nitre rozhodoval v pondelok 26. júna v prípade najväčšej drogovej zásielky zachytenej na Slovensku. Rozsudok si vypočul 40-ročný muž z Holandska. Ide o jeden a pol tony pervitínu, z ktorého by sa dalo vyrobiť 30 miliónov dávok.

Okresný súd pred niekoľkými mesiacmi muža uznal za vinného a uložil mu 10-ročný trest. Keďže sa však odvolal, o všetkom rozhodoval krajský súd až teraz. Holanďana, ktorý má byť členom nebezpečnej organizovanej skupiny, aj tentokrát na súd doviedli za prísnych bezpečnostných opatrení. Do Nitry pricestovali aj mužovi rodičia.

​Po rozhodnutí prvostupňového súdu sa odvolal aj prokurátor. Po zhruba 5 hodinách senát krajského súdu oznámil verdikt. Predchádzajúce rozhodnutie zrušil, no Leonovu vinu potvrdil. "Uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody vo výmere 10 rokov," informovala hovorkyňa nitrianskeho súdu Lena Kiradžiev. "Vo veci podáme dovolanie a iné opravné prostriedky," reagoval Michal Mandzák, právny zástupca Leona V.

​Prípadom sa zaoberá aj európsky súd pre ľudské práva, mužovi uznal 3 sťažnosti. Pred vyše 2 rokmi holandské kráľovstvo Leona vydalo na Slovensko, avšak s výhradou, čiže po právoplatnosti rozsudku pôjde do väzenia vo svojej krajine. "Kde bude holandský justičný orgán rozhodovať o uznaní rozsudku," doplnil Mandzák. Súd mužovi uložil aj trest prepadnutia majetku, ide napríklad napríklad o nehnuteľnosť, ktorú ma v Holandsku.

Jeden a pol tony pervitínu objavili v nádržiach na kvapalinu. Putovali k nám z Mexika a cieľovou destináciou mala byť Austrália.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy