Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Súd pojednával s obžalovaným z mafiánskej popravy z 90. rokov B. Adamčom
Zdielať na

Súd pojednával s obžalovaným z mafiánskej popravy z 90. rokov B. Adamčom

BANSKÁ BYSTRICA / Pojednávanie s Branislavom Adamčom, obžalovaným z mafiánskej popravy z 90. rokov, pokračovalo v Banskej Bystrici. Po výpovedi Mikuláša Černáka, v piatok, 30.júna ako svedka eskortovali Igora Šajgala. Ten je známy tým, že aj po odsúdení, sa niekoľko rokov ukrýval.

Po odsúdení za objednávku popravy bývalého spoločníka Jána Kubašiaka z Polomky, bol Igor Šajgal tri roky na úteku, ukrýval sa pod falošnou identitou. Prezradila ho školácka chyba, vybavovanie dokladov, po ktorej skončil za mrežami. Teraz ako svedok vypovedal v prípade inej mafiánskej popravy, Mariána Karcela. "Mali tam tie konflikty, Černák tvrdil, že mu dlhuje," priblížila vdova po zavraždenom Karcelovi.

Obhajoba naznačuje, že s Karcelovou popravou to mohlo byť aj inak ako tvrdí prokurátor. Podľa nich mal priamo Šajgal záujem na Karcelovej fyzickej likvidácii. "Boli konkurenti, mali firmy a obchodovali s ropou," uviedol Milan Kuzma, obhajca Branislava Adamča. "Je to právo obhajoby takto uvažovať," poznamenal Jakub Mikuda, prokurátor.

Vypovedala aj vdova po zavraždenom Kubašiakovi. Podľa nej bol pri Karcelovej poprave podobný scenár ako pri vražde jej muža. "Šajgal mal určite niečo spoločné s vraždou Karcela, vymyslel si dlh a vydierali ho cez Černáka," povedala Mária Sihelská, vdova po Kubašiakovi.

Samotný Adamčo vinu popiera a tvrdí, že s vraždou nemá nič spoločné. Podľa obžaloby mal však práve on na objednávku Mikuláša Černáka Karcela zavraždiť pred jeho domom v Kynceľovej. Malo ísť o likvidáciu nepohodlného svedka. Adamčo si aktuálne odpykáva 24-ročný trest. Zdá sa, že si vo väznici polepšil. "Bol preradený do stredného stupňa stráženia," uviedol obhajca Milan Kuzma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy