Skoro jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Súdny proces s Petrom Kažimírom pokračuje čítaním listín
Zdielať na

Súdny proces s Petrom Kažimírom pokračuje čítaním listín

Zdroj: TASR

BRATISLAVA/PEZINOK / Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra pokračuje v utorok 4. júla na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku čítaním listinných dôkazov.

Hovorkyňa súdu priblížila, že verejnosť na čítaní listinných dôkazov nie je prítomná. Samosudca Milan Cisarik rozhodol v utorok na základe návrhu obhajoby o jej vylúčení. Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie tzv. vratiek DPH pre viaceré firmy v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu podľa obžaloby odovzdal úplatok 48.000 eur.

​Kažimír v pondelok vyhlásil, že je nevinný

Obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdí, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Dodal, že Imreczemu žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. V apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Kažimíra neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj Kažimír podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy