Jasno
20°
Bratislava
Samuel
26.8.2024
Mladý farmár napadnutý medvedicou sa musel vrátiť do nemocnice. Jeho stav sa zhoršil
Zdielať na

Mladý farmár napadnutý medvedicou sa musel vrátiť do nemocnice. Jeho stav sa zhoršil

HÁJ / Takmer sa stal obeťou útočiacej šelmy. Nebyť odvahy jeho vlastnej mamy, ktorá na medveďa vzala vidly, ktovie, ako by boj o život ráno na farme v obci Háj skončil. Kristián má pohryzené ruky, doškriabanú tvár. Keď opadol adrenalín uvedomil si, že to mohlo skončiť aj horšie. V piatok (7. júla) popoludní sa jeho zdravotný stav náhle zhoršil a do nemocnice sa musel vrátiť. Pach zúrivej šelmy cíti stále.

"Tie rany začali krvácať napriek tomu, že boli zašité. Museli mi to nanovo prešívať, počas prešívania mi bolo nevoľno. Nechali si ma na hospitalizáciu," opísal napadnutý Kristián. "Jeho prvé slová, keď prišiel z nemocnice boli, že sa musí ísť poumývať, lebo stále cíti pach medveďa," opísal otec napadnutého chlapca. Medveď im nedal šancu, v sekunde útočil. Matka svojho syn chránila. "Môžeme to nazvať hrdinstvo, ale aj taký inštinkt mamy. Neviem, či by sa jej ľahko pozeralo, keby ma ešte viac domrzačí," skonštatoval Kristián.

"Ten medveď zaútočil aj na mňa, no keďže som mala vidly, tak som si urobila taký ochranný štít. Na mňa sa tie zuby nedostali, iba pazúre. No beriem injekcie proti besnote," opísala mama napadnutého chlapca, Michaela Sedlačková. Medvede im ničia seno, zabíjajú teľatá, ovce, kozy a rozháňajú stáda. V okolí farmy sa ich pohybuje 19. To, že je Kristián zranený, im skomplikovalo sezónu. Na farme je teraz najviac práce. Školenie na vysokotlakový balíkovač má len Kristián, ten ale podľa lekárov dlhšiu dobu nesmie ísť na slnko. "Bez neho sa ten balíkovač neroztočí," dodal otec Martin Sedlačko. "Kvôli antibiotikám nemôžem ísť na slnko, ťažké veci nesmiem dvíhať. Čo už, musím sa dať dokopy," uviedol Kristián.

Pohyb medveďa v blízkosti domov hlásili ľudia starostovi obce už pred dvomi týždňami. Zásahový tím zranenú šelmu cez víkend hľadal, zatiaľ neúspešne. Nainštalovali rušičky aj fotopasce. "Napáchal škody aj na včelínoch, je predpoklad že sa tam vráti," vyjadril sa Marek Veverka zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. "Urobím opäť vyhlásenie v rozhlase, aby ľudia boli naďalej obozretní," avizoval starosta obce Háj. Rodinu, ktorá ma farmárčenie v krvi, nezlomí ani útok medveďa. Práve naopak. "Počula som taký citát, že keď sa niekto raz narodí farmárom, tak už nikdy normálny nebude. Musí to byť srdcovka, aby človek pri tom zostal a naša srdcovka to určite je," dodala na záver mama napadnutého chlapca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy