Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Obchodník s dieťaťom zostáva za mrežami. Súd mu zvýšil kauciu
Zdielať na

Obchodník s dieťaťom zostáva za mrežami. Súd mu zvýšil kauciu

UKRAJINA/SLOVENSKO / Neuveriteľný prípad predaja ročného ukrajinského chlapčeka priniesla TV JOJ ako prvá na Slovensku. Vyšetrovanie stále prebieha, polícia z obchodovania s deťmi viní 43-ročného Denisa.

Obvinený muž plánoval predať len ročného chlapčeka. Krátko po zadržaní sa dostal z väzby na slobodu vďaka vyplateniu kaucie milión hrivien. Po druhom pojednávaní to také jednoduché nebude. Obvinený tvrdí, že nikto nikomu nič nepredával. "Rozhodnutím súdu bola kaucia zvýšená na 2 milióny 600-tisíc hrivien," hovorí Olena Kožuch, zástupkyňa predsedu Zakarpatského súdu. Podľa našich posledných zistení uvedenú sumu nevyplatil a naďalej zostáva za mrežami. Polícia uvádza, že chlapčeka chcel predať za 20 000 dolárov a vstúpiť s ním na územie Slovenska. 

Je možné nahradiť väzbu finančnou zárukou? 

Podľa právničky Valérie Brečkovej náš trestný poriadok pojem kaucia nepoužíva. Používa sa pojem peňažná záruka, čo predstavuje synonymum. "Peňažnú záruku môže zložiť samotný obvinený vo väzbe alebo v čase rozhodovania o nej. Peňažnú záruku môže zložiť samotný obvinený alebo ním poverená osoba, napríklad rodinný príslušník." uvádza právnička. Podľa jej výpovede nie je výška peňažnej záruky stanovená zákonom a určuje ju súd. 

"Rozhodovanie o peňažnej záruke prebieha tak, že súd určí jej výšku a rovnako aj spôsob jej zloženia, či bude vyplatená v hotovosti alebo vložením na účet," hovorí právnička Valéria Brečková. Podľa zastupujúcej hovorcu Ministerstva spravodlivosti SR Margity Vanovčanovej môže sudca po prijatí peňažnej záruky uložiť aj primerané povinnosti a obmedzenia. Ak ich nedodrží, celá suma prepadne v prospech štátu. Ak dôvody väzby pominú, peniaze sa vrátia obvinenému alebo poverenej osobe. Prijatie peňažných záruk je však na Slovensku skôr ojedinelé. "Počet prijatých peňažných záruk za posledné 4 roky bol na Slovensku 30," hovorí Margita Vanovčanová, zastupujúca hovorcu Ministerstva spravodlivosti SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy