Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Budú policajné zásahy zachytávané na kamere? Po voľbách môže byť všetko inak
Zdielať na

Budú policajné zásahy zachytávané na kamere? Po voľbách môže byť všetko inak

BRATISLAVA / Na Slovensku sa o gombíkových kamerách pre štátnu políciu hovorí už roky. Teraz sme k tomu ale reálne bližšie. Ak ministerstvo vnútra poslúchne odporúčanie vlády, každý zásah policajta u nás bude zachytený na kamere. Povolebná výmena stráží však môže ešte celý návrh zvrátiť.

Policajná razia v Moldave nad Bodvou v roku 2013 sa skončila až na Európskom súde pre ľudské práva. Po zásahu bacharov v ilavskej väznici v roku 2016 skončil väzeň v bdelej kóme. Jeden z nich ho totiž kopol do hlavy. Za ťažké ublíženie na zdraví potom dostal 7 rokov natvrdo. V roku 2019 policajti zadržali dvoch mladých Rómov v krčme a potom ich údajne zbili. Priamo na mieste aj na stanici v Čani. Všetky tieto prípady sa ťahali roky. No stačilo by jedno kliknutie, jedno zapnutie kamery, a všetky pochybnosti o primeranosti či neprimeranosti zásahu by zmizli.

A to je aj myšlienka za odporúčaním vlády, ktorým apeluje na ministerstvo vnútra. Chce, aby každý policajný zásah, na ktorom dôjde k obmedzeniu slobody, zachytila kamera pripevnená na uniforme. "Vláda vlastne týmto krokom prispeje k zvýšeniu ľudsko-právnej úrovne zákrokov polície," uviedol Róbert Dobrovodský, verejný ochranca práv.

Telové kamery majú dva benefity. Na jednej strane môžu odhaliť policajnú brutalitu, no na tej druhej chránia samotných ľudí v uniforme. Každý ich pohyb je totiž zaznamenaný a nemusia sa tak báť krivých obvinení. Bratislavskí mestskí policajti ich plošne používajú od marca a zlepšenie cítili okamžite. "Pri komunikácii s agresívnymi alebo vulgárnymi ľuďmi vidíme zmenu postoja hneď po tom, ako ich upozorníme na to, že daný zákrok a celá tá situácia je monitorovaná kamerou. Títo ľudia sa začnú správať pokojnejšie a omnoho slušnejšie," priblížila Barbora Krajčovičová, hovorkyňa Mestskej polície v Bratislave. 

Mierne obavy spôsobuje to, že ide iba o odporúčanie. Pre novú garnitúru ministerstva vnútra, ktorá nastúpi po septembri, tak záväzné nebude. To ešte v máji tvrdilo, že na projekt pripravuje verejné obstarávanie. Policajný prezident naopak kamery nepovažoval za prioritu. Teraz na oficiálnych miestach panuje neistota. "Vzhľadom na zmeny vo vedení ministerstva vnútra zámer obstarať telové kamery pre políciu a kroky v súvislosti s ním vykonané bude nutné opätovne prekonzultovať. Bližšie informácie poskytneme po oficiálnom rozhodnutí," uviedol Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy