Zatiahnuté
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Ukážkový výstroj ho nezachránil: Nemecký turista padol do rieky Hornád
Zdielať na

Ukážkový výstroj ho nezachránil: Nemecký turista padol do rieky Hornád

SLOVENSKÝ RAJ / Chvíľka nepozornosti a strmý pád do rieky. Takto dopadol dôchodca z Nemecka v Slovenskom raji. V Prielome Hornádu utrpel niekoľko poranení a tiež podozrenie na poškodenie chrbtice. Z exponovaného terénu ho síce dostali spolu-turisti, no po pár metroch opätovnej chôdze už potreboval pomoc horských profesionálov.

Podľa horských záchranárov Nemecký dôchodca nič nepodcenil. Išlo zrejme o nešťastnú náhodu a chvíľku nepozornosti. Muž bol vybavený na túru ukážkovo. Čo sa v okolí Letanovského mlyna presne udialo nevedel záchranárom vysvetliť ani samotný turista. Z nenazdajky z chodníka spadol do Hornádu. "Pán spadol zhruba 7 metrov ku Hornádu a utrpel viacero poranení. Najvážnejšie boli úraz chrbta, hlavy a viacero odrenín. Nebol to úplne kolmý terén. Čiastočne sa kotúľal a poudieral sa,"  uviedol Marián Richveis, zasahujúci záchranár HZS Slovenský raj. 

Po páde chcel muž pokračovať v turistike ďalej

No čo chvíľa zistil, že to nebude možné. Horských záchranárom na Čingove preto zazvonil telefón. Ku Letanovskému mlynu ich vyrazilo 7. "V tomto prípade pán užil už nejaké tabletky proti bolesti. Nechceli sme ich kombinovať, čiže sme ho iba ošetrili, nabalili do vákuového matracu, zabezpečili krčnú chrbticu a šetrne transportovali s ohľadom na možné poranenie chrbtice na Letanovský mlyn," vysvetlil postup záchranárov jeden z tímu - Jozef Richnavský.

Zásah bol mimoriadne náročný

Keďže po páde z výšky a sťažnostiach na bolesť chrbtice predpokladali záchranári jej poranenie, s transportom dôchodcu museli byť mimoriadne opatrní. Miesto dobre poznajú a vedeli, že ide o zložitý terén. Pády sú tam časté. "Jedná sa o úsek, kde každoročne máme podobný zásah. Je to taký exponovaný úsek v Prielome Hornádu. Ten chodník je tam pomerne úzky, zabezpečený reťazami pomerne vysoko nad vodou. Možno tam človek jednoducho nedá pozor," dodal Richnavský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy