Skoro jasno
31°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Ťažký deň pre horských záchranárov: Tínedžerku pri búrke zranil padajúci konár
Zdielať na

Ťažký deň pre horských záchranárov: Tínedžerku pri búrke zranil padajúci konár

MALÁ FATRA / V sobotu 26. augusta predpoludním zasahovali horskí záchranári na hrebeni Malej Fatry. Pri silnej búrke zasa pri vážnom úraze 15-ročného dievčaťa. V oboch prípadoch opäť výrazne pomohli aj leteckí záchranári zo Žiliny.

Severom Slovenska sa v sobotu prehnala silná búrka. Narobila škody nielen na majetku. Počas túry pod Malým Javorníkom padajúci konár vážne zranil 15-ročné dievča. Na pomoc jej vyrazili záchranári z Kysúc a nielen oni. "Z opačnej strany k nej smerovali aj Českí záchranári," informoval Matej Pištek, náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra.

​​Museli čakať na koniec búrky

Záchranárom komplikovali postup popadané stromy. Keď búrka ustala, mohol vzlietnuť vrtuľník. "Akonáhle sa zlepšili podmienky, tak sme požiadali o asistenciu Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, ktorá zobrala jedného záchranára na palubu a leteli sme na pomoc," doplnil Anton Sabela z HZS Malá Fatra. Dievčaťu bola poskytnutá prvá pomoc a následne bola vrtuľníkom prevezená do nemocnice. 

Čakal ich aj druhý zásah

Len čo sa z jednej záchrannej akcie vrátili, smerovali na ďalšiu. Starší manželia sa vybrali hrebeňovkou Malej Fatry. Bolo veľmi horúco a pani sa vyčerpala. "V doobedňajších hodinách sme boli požiadaní o pomoc pre 70-ročnú turistku, ktorá pre vyčerpanie nebola schopná pokračovať hrebeňom Malej Fatry," uviedol Lukáš Gallo z Horskej záchrannej  služby Malá Fatra.

Nezranila sa, no aby sa k nej pomoc čo najrýchlejšie dostala, priletel vrtuľník. "Palubným žeriavom bol vypustený záchranár, ktorý pacientku nabalil do sedačky boli vytiahnutí na palubu späť a smerovali do žilinskej nemocnice," pokračoval Gallo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy