Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Obdržali ste predvolanie na súd? Pozor, môže ísť o podvod
Zdielať na

Obdržali ste predvolanie na súd? Pozor, môže ísť o podvod

BRATISLAVA / Studnica s hoaxami je skutočne bezodná. Podvodníci sa tentoraz zamerali na trestné právo. Šíria falošné súdne predvolania, ktoré majú vyvolať strach a vytiahnuť z vás peniaze. Na falošné predvolania sme sa preto pozreli s odborníkmi.

O čo v predvolaní ide?

Vedúci Úradu kriminálnej polície plukovník Štefan Hamran vás predvoláva na súd. Hrozia vám dosť vysoké tresty, a to ak sa mu do dvoch dní neozvete. Papier s takouto informáciou pristál v mailovej schránke tisícok Slovákov.

Vo falošnom predvolaní sa píše o sexuálnych aktoch s osobami mladšími ako 16 rokov, čo má recipienta vystrašiť. Bližšie prezretie ale ukáže, že sa naozaj nie je čoho báť. "Je tam veľmi veľa vecí, ja som napočítal minimálne desať, ktoré by znamenali, že ide o nejaký podvod," uviedol Milan Ficek, expert na trestné právo.

Podvodníci rátajú s tým, že ľudia nevedia, ako má predvolanie vyzerať

Podstatné je, že predvoláva súd a nie polícia. Na papieri nechýba konkrétne meno obžalovaného, sudkyne, paragrafu, no zároveň aj čas a miesto, kam sa má dostaviť. "Človek niekedy za celý život neodstane žiadne predvolanie na súd alebo políciu, takže ho to môže vystrašiť, keďže si vôbec nevie predstaviť, ako by mal takýto list vyzerať," doplnil Ficek.

S tým rátajú aj podvodníci. V ich dokumente sa nachádzajú úplne základné chyby, už len oslovenie policajného prezidenta nesedí. Formulácia textu dáva dojem, že ho písala umelá inteligencia s menšou "živou" pomocou.

Podľa odborníka ide o organizované skupiny, akúsi manufaktúru na hoaxy. "Mne sa teda podarilo kontaktovať človeka, ktorý takéto veci robí, a pýtal som sa ho, ako to funguje. Prvé čo mi povedal je, že nemôžeš žiť v krajine, ktorej ľudí chceš okrádať. Takže títo ľudia určite nie sú zo Slovenska," priblížil Ondrej Macko, odborník na informačné technológie.

Šíritelia dúfajú, že odpíšete

V takom prípade na vás hodia pomyselnú sieť. "Akonáhle vy zareagujete, dostanete sa do databázy, že ste subjekt, ktorý reaguje. Potom vám budú chodiť ďalšie a ďalšie správy. Nemusia to byť len správy súvisiace s týmto, môžu to byť aj ďalšie iné podvodné maily, lebo budú vidieť, že reagujete na podvody," uviedol Ficek.

"Bude nasledovať ďalší list, kde už pôjdeme na to, že zaplaťte platobnou kartou. Toto je také vzbudenie pozornosti a bude nasledovať niečo, aby sa vylákali peniaze," doplnil Macko.

Ako správne reagovať?

Postup je jednoduchý - ignorovať už od začiatku. "Na prílohu neklikajte, neotvárajte ju a ani ju nesťahujte. Príloha môže obsahovať vírus, napr. trójskeho koňa, ktorý môže infiltrovať vaše zariadenie," zdôraznila Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR. "Ak teda také niečo príde, tak čo? Neotvárať, zahodiť, blokovať," doplnil Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy