Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Bál sa o vlastný život: Muž násilím donútil dôchodcu vybrať peniaze z bankomatu
Zdielať na

Bál sa o vlastný život: Muž násilím donútil dôchodcu vybrať peniaze z bankomatu

HUMENNÉ / Prenasledovanému staršiemu mužovi bol na chrbát priložený neznámy predmet. Obvinený chcel uňho vyvolať strach, že ide o zbraň. 74-ročného dôchodcu potom donútil vybrať peniaze z bankomatu. Poškodený ale medzičasom zomrel. Páchateľa poslali do väzenia pre iný trestný čin a keď už to vyzeralo, že prípad uzavrú, Humenčan stihol znova niekoho prepadnúť.

Prenasledovaný 74-ročný muž bol donútený vybrať z bankomatu peniaze, pretože sa bál o vlastné zdravie. "Dačo mu priložil na chrbát, musel ísť do obchodu, kde musel vybrať peniaze a odišiel," povedala svedkyňa lúpeže. K prípadu sa vyjadril aj vedúci oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ Prešov. "Po ceste od neho požadoval stále vyššiu sumu s tým, že ak mu ju nedá, tak ho zbije. U staršieho Humenčana tým vyvolal dôvodnú hrozbu bezprostredného násilia a ten v obave o zdravie, z bankomatu v nákupnom centre vybral 20 eur," objasnil Daniel Džobanik. 

Skutok bol najprv právne kvalifikovaný ako zločin lúpeže. Neskôr veci postúpili na Okresný úrad v Humennom ako priestupok voči občianskemu spolunažívaniu. Polícia 40-ročného muža obvinila zo zločinu lúpeže a súd po dvoch rokoch rozhodol. Skutok podľa sudkyne nebol trestným činom. Rozhodnutie však nebolo právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť. V týchto dňoch mal súd v prípade obžalovaného Humenčana rozhodovať znova a možno by aj padol verdikt, no muž lieta v nových problémoch - opäť niekoho lúpežne prepadol.

"Obžalovaný bol odsúdený Mestským súdom Bratislava, bol vyhlásený rozsudok, vo veci bolo podané odvolanie a trestný spis sa nachádza na Krajskom súde v Bratislave," vysvetlila Anna Kolářová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. Pojednávanie na Okresnom súde v Humennom tak museli odročiť až kým nebude právoplatne skončené konanie vedené v Bratislave. "V prípade, že vec bude právoplatne skončená odsúdením obžalovaného, prichádza do úvahy uloženia súhrnného trestu v danej veci," dodala hovorkyňa. Trestná sadzba je v týchto prípadoch stanovená na 3 až 8 rokov odňatia slobody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy