Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Intenzívne pátranie po zranenom Poliakovi. Šance na záchranu sa znižujú
Zdielať na

Intenzívne pátranie po zranenom Poliakovi. Šance na záchranu sa znižujú

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári z Vysokých Tatier už od sobotného večera pátrajú po nezvestnom poľskom turistovi, ktorý si pri zostupe z Ľadového štítu poranil nohu. Na túre bol sám a nevedel im povedať presnú polohu. Neskôr už jeho mobil nebol dostupný. Pátranie je zatiaľ podľa informácií Zuzany Pojedincovej neúspešné.

​Nezvestnosť poľského turistu nahlásili horským záchranárom poľskí kolegovia. Vedeli len to, že schádzal z Ľadového štítu a poranil si nohu. Podarilo sa im spojiť sa s ním telefonicky. Nevedel povedať, kde sa nachádza. Lokalizačný link nepotvrdil. Neskôr už mal telefón vypnutý.

Ešte v sobotu 23. septembra večer hneď po nahlásení záchranári vyrazili do terénu. Podmienky boli veľmi zlé, pretože fúkal silný vietor. Nájsť človeka po tme medzi skalami je veľmi zložité. Zamerali sa na juhovýchodnú stranu štítu. Pátranie bolo neúspešné. V nedeľu ráno pokračovala v hľadaní ďalšia skupina záchranárov. Pomáhali aj poľskí kolegovia a pripravené boli aj vrtuľníky. Pre nežiaduce podmienky nemohli vzlietnuť. Záchranári sa celý deň pokúšali nájsť zraneného Poliaka, žiaľ, bezúspešne. 

Dnes sú záchranári opäť v teréne. Vzlietol aj vrtuľník ministerstva vnútra, no zatiaľ ostáva Poliak nezvestný. Má zranenú nohu, no v podmienkach, aké vládnu v horách, môže byť aj takéto zranenie fatálne. Záchranári preto robia všetko, čo je v ich silách, aby muža našli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy