Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Nápor Ukrajincov na našu východnú hranicu stále stúpa. Na jej ochranu prispejú aj USA
Zdielať na

Nápor Ukrajincov na našu východnú hranicu stále stúpa. Na jej ochranu prispejú aj USA

SLOVENSKO–UKRAJINSKÁ HRANICA / Vyše 3 a pol milióna eur - to je suma, ktorou prispejú Spojené štáty na ochranu našej východnej hranice. Okrem migrantov z Afriky ju od konfliktu na Ukrajine začali prekračovať aj branci, ktorí vedia, že naše úrady ich späť na Ukrajinu vrátiť nemôžu.

Prichádzajú po jednom, v dvojiciach aj vo väčších skupinách - nápor Ukrajincov na našu východnú hranicu má stále stúpajúci trend. Len za september ich slovenskí hraniční policajti zadržali vyše 60. "Môžem potvrdiť informáciu, že na vonkajšej hranici s Ukrajinou zadržiavame po neoprávnenom prekročení hranice takmer na dennej báze nelegálnych migrantov, konkrétne štátnych príslušníkov Ukrajiny, ktorí sa vyhýbajú službe v armáde," informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická. 

Od začiatku septembra zadržali policajti 64 Ukrajincov, od začiatku roka ich bolo 422. Jeden z posledných prípadov nelegálneho prekročenia, pri ktorom zadržali 4 Ukrajincov, sa podarilo odhaliť aj vďaka dobrej spolupráci s ukrajinskými kolegami. "Spolupráca s kolegami zo Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny je na veľmi dobrej úrovni, poskytujú nám informácie o predpoklade neoprávneného prekročenia hranice," uviedla Kopernická.

Ukrajinci utekajúci pred vojenskou službou cez zelenú hranicu vedia, že nemôžu byť vrátení na územie Ukrajiny z dôvodu pretrvávajúceho vojnového konfliktu. Nemajú dôvod utekať pred policajtmi a nespolupracovať. Inak sa ale správajú, ak ich zbadajú ukrajinskí hraničiari. Aktuálne sa jeden z nich pokúsil o útek priamo počas zadržania. Celú noc sa ukrýval v lese, našli ho až v nasledujúci deň.

Na výcvik a ochranu východnej hranice prispejú Slovensku Spojené štáty americké sumou 3,6 milióna eur. Projekt pomôže chrániť slovenskú hranicu pred nezákonným pohybom zbraní, drog, kontrabandu a ľudí

Súvisiace články

Najčítanejšie správy