Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Pripomíname si rok od tragédie, ktorá otriasla Slovenskom
Zdielať na

Pripomíname si rok od tragédie, ktorá otriasla Slovenskom

BRATISLAVA / Rok od tragédie, rok od momentu, keď sa 5 rodinám obrátil život na ruby. Pripomíname si prvé výročie tragickej nehody na zastávke Zochova v Bratislave, kde prišlo o život 5 nevinných študentov. Dušan Dedeček ich opitý zrazil autom, kým čakali na autobus. Bývalý športový funkcionár si o nedlho vypočuje právoplatný trest. Upozorňujeme, že zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Marek, Richard, Broňa, Natália a Saša. Piati mladí ľudia stáli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Mali namierené na vysokoškolský internát. Väčšinu z nich čakal prvý deň v škole. Ďalších 7 ľudí skončilo v nemocnici. "Prešiel mi po taške a jeho zobral. Išiel veľmi rýchlo, tam je to auto úplne hore. Tam je plno ľudí, čo stálo na zastávke. Ďalší, že nemajú nohy vraj," povedal na mieste nehody svedok.

Dušan Dedeček s dvomi promile v krvi a so synom na sedadle spolujazdca letel po Staromestskej ulici rýchlosťou 140 km za hodinu. Na zastávku vyšiel v 120-tke a bral všetkých, ktorí mu stáli v ceste. Obetí mohlo byť oveľa viac, keby pár sekúnd pred tragédiou zo zastávky neodišiel plný autobus ľudí. 

​ Dědečka obžalovali za všeobecné ohrozenie. Hrozilo mu 25 rokov basy. Pred súdom sa priznal a vyhlásil, že je vinný. Z pojednávacej miestnosti odchádzal s 15- ročným trestom. Pred sudcom sa kajal a ospravedlnil sa aj rodinám. "Ja som si nezaslúžil život. A uvedomujem si žiadne slová a žiadne činy nedokážu zmieriť vašu bolesť. chcem a budem vás po zvyšok života prosiť o odpustenie aj keď to nejde odpustiť," povedal Dědeček. "Obžalovanému stačilo spraviť pár klikov v mobile a zavolať si taxík a zaplatiť 10 eur. Na miesto toho 5 mladých ľudí už nikdy nenaplní svoje plány a sny," reagoval splnomocnenec poškodených Peter Stropkai. "15 rokov za zabitie 5 detí? A ešte do takej skupiny, kde si môže chodiť kde chce? Návštevy bude mať? Naše deti ležia v hrobe a on dostane 15 rokov? Prokurátora na odvolanie vyzývam," reagoval otec jednej z obetí. Celá táto mimoriadne tragická udalosť, pri ktorej zomreli 5 ľudia sa po roku blíži ku koncu. Na budúci týždeň si Dušan Dědeček vypočuje rozsudok odvolacieho súdu.

Spomínala aj prezidentka

Na sociálnej sieti zverejnila fotografiu, na ktorej pokladá kvety pri strome na osudnej zastávke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy