Oblačno
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Prípad obchodovania chlapca z Ukrajiny: Pre TV JOJ prehovoril obchodníkov bývalý šéf
Zdielať na

Prípad obchodovania chlapca z Ukrajiny: Pre TV JOJ prehovoril obchodníkov bývalý šéf

UKRAJINA/SLOVENSKO / Televízia JOJ ako prvá na Slovensku upozornila na neuveriteľný prípad predaja ukrajinského chlapčeka, ktorého chcel od matky kúpiť 43-ročný Denis zo Zakarpatska. Následne ho plánoval predať za 20 tisíc dolárov. Na ukrajinsko-slovenskej hranici ho však zdržali bezpečnostné zložky. Podarilo sa nám nakrútiť s ním exkluzívny rozhovor a tiež sme hovorili aj s jeho bývalým nadriadeným zo sirotinca, u ktorého roky pracoval ako vychovávateľ.

​Muž, ktorého ukrajinská polícia vyšetruje pre podozrenie z obchodovania s deťmi, chcel podľa polície dieťa kúpiť od ženy zo Žitomira za 5 tisíc dolárov a následne ho predať za 20 tisíc. Nelegálny obchod stopla razia priamo na ukrajinsko-slovenskom hraničnom priechode. "Naňho to našili a teraz trpí, on je nevinný," uviedla manželka zadržaného muža.

Súd chcel muža stíhať väzobne od prvého pojednávania. Obvinený však vtedy využil možnosť zaplatiť kauciu jeden milión hrivien. Vďaka jej zloženiu tak bol niekoľko týždňov na slobode. Pri ďalšom pojednávaní bola už výška peňažnej záruky oveľa vyššia. "Rozhodnutím súdu bola kaucia zvýšená na 2 milióny 600 tisíc hrivien," informovala Olena Kožuch, zástupkyňa predsedu Zakarpatského súdu.

"Môjho klienta teraz vezmú do väzby. Tam sa bude nachádzať dovtedy, kým nezaplatí kauciu. Keď budú peniaze, zaplatí. Ak nie, zostane vo väzbe," uviedol advokát Olexander Semanco.

Počas jeho väzobného stíhania zverejnil ukrajinský novinár video, na ktorom sa muž priznáva k tomu, že s deťmi obchodoval. Pravosť videa však nie je možné zatiaľ posúdiť. Rovnako ani to, či hovorí pod nátlakom. Aktuálne sa týmto záznamom zaoberá aj polícia. "Dvakrát som niekoho previezol cez hranice. Rraz tehotnú ženu a raz ženu s dieťaťom, vtedy ma zdržali bezpečnostné zložky," hovorí vo videu obvinený Denis.

Zároveň vo videu obviňuje svojho bývalého nadriadeného zo sirotinca, kde predtým pracoval ako vychovávateľ. V budove, kde bol v minulosti sirotinec, je teraz škola. Podľa informácií TV JOJ ho zrušili pred pár rokmi.

​Reportérke TV JOJ Kataríne Kleknerovej sa podarilo spojiť s nadriadeným zo sirotinca, kde predtým Denis pracoval. Ten odmieta tvrdenia o tom, že by niekedy nejaké dieťa zmizlo alebo ho vyviezli za hranice. Povedal, že s právnikmi pripravuje trestné oznámenie na Denisa a verejne sa vyjadrí až potom. Zároveň dodal, že zverejnenie videa mu poškodilo dobré meno a poznačilo zdravie.

TV JOJ hovorila aj s viacerými ľuďmi v obci, kde Denis žije. "On pôsobí ako človek, ktorý je kultúrny a rozumný. Nenachádzam na to slov ale fakt je ten, že ho chytili pri čine," uviedla suseda obvineného muža. "43-ročný muž je obvinený z trestného činu obchodovanie s ľuďmi, konkrétne sa maloletými osobami," informovala Tetjana Ščogoleva, hovorkyňa Národnej polície Zakarpatskej oblasti.

Za zločin obchodovania s ľuďmi je na Ukrajine trestná sadzba 8 a ž 15 rokov. "Čo sa týka obchodovania s ľuďmi v celosvetovom meradle, deti sú každá tretia obeť. Odhadom je po celom svete aktuálne obchodovaných 30 miliónov ľudí," priblížil Valon Halimi, IOM Bratislava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy