Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Kúpil auto, ale nemá ho. Problémom sú vzťahy bývalých majiteľov
Zdielať na

Kúpil auto, ale nemá ho. Problémom sú vzťahy bývalých majiteľov

NOVÉ ZÁMKY / Konateľ spoločnosti kúpil limitovanú edíciu vozidla. O auto sa sporia bývalí manželia. Nový majiteľ sa tak nevie k nemu dostať, hoci zaň zaplatil a je prepísané na jeho firmu. Policajti mu odporučili, aby sa obrátil na súd.

"Je to Mercedes 63 AMG S, to bola pre mňa lukratívna ponuka," uviedol nový majiteľ auta limitovanej edície Peter Török. Limitovanú edíciu s vysokým výkonom kúpil majiteľ firmy, ktorá servisuje a predáva túto značku áut. Ale ani po 5 mesiacoch ho nemá vo firme. Auto síce kúpil za výhodnú cenu, na dopravnom inšpektoráte ho prepísali, ale mesiace stojí zatvorené v garáži.

"Je to môj majetok, za ktorý som zaplatil a neviem ho používať. Vedel som, že kupujem auto, ktoré zadržiava manžel manželke, ktorí sú už rozvedení, ale nemá k nemu žiadny právny, ani vlastnícky vzťah," konštatoval nový majiteľ. Vozidlo pôvodne patrilo spoločnej firme manželov. Predala ho už ale firma rozvedenej manželky. "Auto som si oficiálne prihlásil na seba, vyplatil som im plnú kúpnu cenu," uviedol Peter Török. GPS aplikácie značky ukázalo presnú polohu. Parkuje v garáži kamaráta exmanžela. 

"Potvrdil, že auto je tam, ale ho nemôže vydať, lebo nemá kľúče od garáže a garáž je prenajatá. Zavolal som 158. Hliadka tam prišla, konali podľa zákona, nadriadený prišiel, ten to celé stopol, povedal mi, že to, že mám technický preukaz má iba informatívny charakter, že to neznamená, že som vlastník," vysvetlil vzniknutú situáciu Peter. "O trestnom oznámení, ktoré podala osoba vo vami opisovanej veci bolo vyšetrovateľom PZ v NZ právoplatne rozhodnuté odmietnutím veci. Toto rozhodnutie bolo oznamovateľovi riadne doručené," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. "Nečakal som, že každý kto si kúpi auto, tak si ide následne na súd dať žiadosť o určenie vlastníckeho práva. Na aute treba robiť STK a emisnú kontrolu a tak isto platím zákonné poistenie a všetko a zodpovedám za všetky škody," konštatoval majiteľ Peter. Nový majiteľ exkluzívneho auta, ktorého hodnota bude časom stúpať, sa preto obrátil na právnikov. "Príslušník polície nie je oprávnený rozhodovať o tom, komu vlastnícke právo prináleží, ale musí postupovať striktne podľa zákona," vysvetlila právna zástupkyňa nového majiteľa auta Nadežda Boľová. Žalobu o určenie neplatnosti právneho úkonu by podľa právničky mal podať bývalý manžel. "Čo neučinil a vlastnícke právo môjho klienta tým nespochybnil. V mene klienta som podala žalobu o vydanie veci a zároveň iniciujeme konanie o preskúmanie postupu prokuratúry a príslušníkov polície," reagovala právna zástupkyňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy