Zatiahnuté
13°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Polícia pátra po Pakistancovi, ktorý ušiel zo zdravotníckeho zariadenia
Zdielať na

Polícia pátra po Pakistancovi, ktorý ušiel zo zdravotníckeho zariadenia

VYŠNÉ HÁGY / Polícia pátra po 24-ročnom Pakistancovi, ktorý ušiel zo zdravotníckeho zariadenia vo Vyšných Hágoch. Nedokončil liečbu tuberkulózy a tak môže byť pre svoje okolie nebezpečný. Do ústavu ho priviezli zo záchytného tábora v Medveďove.

24- ročný Pakistanec Hamad bol do Ústavu vo Vyšných Hágoch prijatý 11. októbra. Personálu tvrdil, že už bol liečený v Rumunsku i Bulharsku. Napriek tomu mal stále vysokoinfekčnú formu TBC. "Pacient aj navonok vylučoval tuberkulózne mikrobaktérie. Bol infekčný pre svoje okolie," konštatoval primár Ivan Solovič. Počas hospitalizácie na uzavretom infekčnom oddelení mal mobil aj prístup k internetu. 18. októbra ušiel cez balkón. "Po potrubí zišiel. My nie sme väzenské zariadenie. Tie liečby u nás pacienti podstupujú dobrovoľne," reagoval primár. 

Liečba tuberkulózy trvá niekoľko týždňov. Hľadaný bol v ústave iba 7 dní. "Aj deň pred jeho útekom ešte bol mikroskopicky pozitívny, čiže bol infekčný pre svoje okolie," uviedol primár Ivan Solovič. TBC sa šíri podobne ako covid. Ohrození sú najmä ľudia s oslabenou imunitou. Hľadaný dobre vie, že je šíriteľom tejto nebezpečnej choroby. "Bol informovaný o tomto v anglickom jazyku opakovane. Verbalizoval, že rozumie, že si je vedomý," povedal primár. "Už len tým, že opustil nemocnicu, že je si vedomý, že má nákazlivú chorobu, tak sa dopúšťa trestného činu," konštatovala štátna tajomníčka Ministerstva vnútra SR Lucia Kurilovská. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva policajného zboru v Poprade na základe dôkaznej situácie vzniesol obvinenie občanovi Pakistanskej republiky za trestný čin šírenia nebezpečnej, nákazlivej ľudskej choroby," informovala hovorkyňa Jana Ligdayová. Nikto v tejto chvíli nevie s istotou povedať, či sa Pakistanec stále nachádza na našom území. Je v zozname hľadaných osôb, ale jeho identifikácia môže byť zložitá. "Častokrát sa preukazujú dokladmi, ktoré nie sú práve alebo majú viaceré rôzne doklady," vyjadrila sa štátna tajomníčka Kurilovská. Hľadaný tak mohol uviesť falošné meno i dátum narodenia. Doklady nemal. Na fotografii je ešte s bradou, no deň pred útekom sa oholil. "Tým sa aj zmenil výzor pacienta pomerne zásadne, pretože zo zarasteného, bradatého chlapa zrazu bol mladý chlap, ktorý bol vyholený na hladko a ostrihaný na veľmi kratučko," reagoval primár. Napriek zmene výzoru ste možno hľadaného niekde videli alebo máte o ňom akékoľvek informácie, ak áno, zavolajte na číslo 158 a pomôžte muža vypátrať.

Dokedy je takýto pacient nebezpečný pre svoje okolie a za akých okolností vás vie infikovať sa dozviete v rozhovore s primárom Ivanom Solovičom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy