Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Požiar bioplynovej stanice: Zasahovali desiatky hasičov
Zdielať na

Požiar bioplynovej stanice: Zasahovali desiatky hasičov

STREDNÉ PLACHTINCE (OKR. VEĽKÝ KRTÍŠ) / Vypukol požiar Bioplynovej stanice Stredné Plachtince. Na mieste zasahovalo 32 hasičov s 15 kusmi techniky. Pri požiari sa nezranila žiadna osoba. Na mieste bola aj polícia a vyšetrovateľ príčin požiarov.

Hasiči najskôr hasili oheň, potom si museli poradiť s hrozbou ekologickej havárie. Prví hasiči vyrazili sem do areálu bioplynovej stanice v Stredných Plachtinciach približne 10 minút po pol ôsmej ráno. Horieť tu mali dva zásobníky a prečerpávacia stanica. Pri požiari sa nezranila žiadna osoba. Celková výška škody je vyčíslená na 1,5 milióna eur. "Na túto udalosť boli v zmysle poplachového plánu vyslané sily a prostriedky z viacerých hasičských staníc. Po príchode na miesto udalosti sa bezodkladne zahájil hasebný zásah," informoval Dušan Hancko, riaditeľ KR HaZZ v Banskej Bystrici.

Požiar hasilo 32 členov Hasičského a Záchranného zboru zboru spolu s 15 kusmi techniky. Hasiči a technika bola z okolitých zborov, ako je Modrý Kameň, Lučenec, Pliešovce, Zvolen, Banská Bystrica, Rimavská Sobota či Šahy. Na mieste boli aj dvaja členovia dobrovoľníkov z Príbeliec. Oheň v rozsiahlych objektoch hasili nielen zo zeme, ale aj z výšky. Po približne dvoch hodinách ho už mali pod kontrolou. "V súčasnosti je požiar lokalizovaný a prebieha likvidácia niektorých skrytých ohnísk," dodal. 

Tým sa ale ich zásah neskončil. Začal totiž unikať roztok z fermentačných nádrží. Bolo tam približne 9-tisíc kubíkov látky. Nepomohlo ani uzatvorenie ventilov. Následkom požiaru totiž prasklo jedno potrubie. "Hasičské jednotky v súčasnosti prechádzajú v podstate zo zásahu charakterizovaného ako požiar na ekologický zásah zameraný na zachytávanie látok," uviedol Dušan Hancko. Zásah im výrazne komplikovalo počasie. Hustý dážď totiž zrieďoval unikajúcu látku a tá rýchlejšie vytekala do neďalekého poľa. Hrozilo, že sa dostane aj do rieky. 

"Tým, že je to látka biologického charakteru, ktorá by mohla ohroziť vodné živočíchy. Z toho dôvodu vykonávame všetky tie úkony," avizoval riaditeľ KR HaZZ. Hasičom sa únik podarilo zastaviť a nedošlo ku znečisteniu vody. Miesto požiaru prídu skúmať experti, ktorí budú zisťovať, prečo začalo horieť. "Vyšetrovateľ vo VK obhliadkou miesta činu začal trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia," vyjadrila sa hovorkyňa Policajného zboru Banskej Bystrici Mária Faltániová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy