Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Horelo na hrade: Dobrovoľníci prišli o svoje osobné veci
Zdielať na

Horelo na hrade: Dobrovoľníci prišli o svoje osobné veci

SKLABINSKÝ PODZÁMOK (okr. MARTIN) - V areáli hradu Sklabiňa horelo. Plamene šľahali spod strechy a vystrašili nadšencov, ktorí ho svojpomocne, bez podpory štátu opravujú. Požiar do jednej rána likvidovali okrem profesionálov a dobrovoľníci zo Sučian, Turian, Sklabine či Priekopy.

Sklabinský hrad je najväčší hrad z 13. storočia v Turci. Nad expozíciou múzea zachvátili plamene jednu z izieb dobrovoľníkov v areáli hradu. "Po príchode na miesto sme zistili, že plamene šľahajú z jedného okna, začali sme hasiť. Nakoľko nás bolo málo, tak sme si nedovolili vstupovať hlbšie do budovy a čakali sme na príchod hasičskej služby," uviedol veliteľ zásahu DHZO Sučany Peter Slobodník. Štatutárny zástupca OZ a správca hradu Sklabiňa sa informoval, že zhorela povala. 

Hasiči zasiahli rýchlo a plamene sa nedostlali na opačnú stranu budovy, kde sú ustajnené kozy a seno pod strechou. Voda zaliala expozíciu múzea a dobrovoľníci sa snažili čo najrýchlejšie všetko pozakrývať. "Pretiekli nám až klenby pivníc od hasenia. Tento problém sa vyriešiť dá, horšie je to, čo zhorelo," povedal Michal svateník. Úplne zhoreli tri izby. Dobrovoľníci prišli aj o svoje osobné veci. "My sme bez dotácií, bez eurofondov, bez ničoho. Chceme, aby to tak zostalo, lebo máme zlé skúsenosti so štátnou správou," vysvetlil štatutárny zástupca OZ a správca hradu Sklabiňa. 

Škody sa zatiaľ odhadujú na 60-tisíc eur. Hrad zostáva verejnosti otvorený, pretože požiar sa na hrad nerozšíril. Plánované akcie sa ale zrušia. Prioritou je rekonštrukcia strechy a záchrana vzácnych historických artefaktov z múzea. Expozície budú do odvolania uzavreté. Hrad bude fungovať ďalej, objekt dolného múzea bude zatvorený. "Zlo nechodí po horách, ale po ľuďoch," dodal k celej veci Michal Svateník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy