Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Začal sa dlho očakávaný proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého
Zdielať na

Začal sa dlho očakávaný proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého

BRATISLAVA / Na Mestskom súde Bratislava I sa v stredu 15. novembra začal súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom čelí Adam Puškár, ktorého na hlavné pojednávanie eskortovali z ústavu na výkon väzby. Deklaroval, že nechce konať o dohode o vine a treste. Trvá na svojej nevine.

Daniel Tupý prišiel o život na Tyršovom nábreží. S kamarátmi prešiel Starý most a chceli ísť na pivo. V tom na sa nich vyrútila partia extrémistov, v ktorej bol aj obžalovaný Adam Puškár. Práve on mal pri bitke podľa obžaloby vytiahnuť nôž a študenta dopichať.

Puškár na súde vyhlásil, že je nevinný a odmietol vypovedať. Pred súdom sa ale rozrozprával kľúčový svedok z partie, ktorý advokáta z vraždy usvedčuje. Opísal, že videl obžalovaného stáť nad ležiacim mužom s dlhými vlasmi a päsťou robil pohyb z hora na dol.

Obhajca Puškára sa dokonca zahral na figuranta, aby ukázal čo v osudný večer videl. "Ten svedok nevie ani či to bol vôbec pán Tupý, ktorého údajne mal náš klient nejakým spôsobom fyzicky atakovať. A pokiaľ by to aj mal byť pán Tupý, nevedel ako ležal, či na chrbte, či na boku," priblížil obhajca obžalovaného Roman Benedikovič. "Vy si musíte uvedomiť, že to je výpoveď, ktorá je 18 rokov po skutku. V zásadných veciach, ktoré pán Malíček ako hlavný svedok popisoval, v zásadných veciach on rozpory nemá," uviedla prokurátorka.

Malíček priznal, že Tupého aj on niekoľkokrát udrel, ale zavretým nožom. Potom všetci ušli. Neskôr keď sa stretli, mu mal Puškár povedať, že zahodil vražedný nôž do Dunaja. "Pre nás nie je dôležitý len pán Puškár. Na základe toho, čo dnes vypovedal svedok, tak sme toho názoru, že malo byť proti nemu vznesené obvinenie, pretože ten jeho útok, ku ktorému sa priznal, mohol spôsobiť vážne zranenie a možno aj smrť. Takže minimálne by mal byť obvinený z trestného činu pokusu o vraždu," vyhlásil Daniel Tupý starší, otec nebohého študenta.

Na hlavné pojednávanie sa dostavili aj rodičia a brat Daniela Tupého v sprievode ich splnomocnenca Romana Kvasnicu. "Tri veci nás zaujímajú. Pán doktor Puškár, dnes vypočutý svedok, či bude obvinený a prečo táto kauza bola schovávaná. Dnes sa tu čudujeme, keď po 18 rokoch si svedok na detaily nepamätá. Ja to považujem za prirodzené," uviedol Kvasnica. "Ja osobne som vydávala uznesenie, ktorým sa začalo trestné stíhanie vo veci opäť kvalifikované ako trestný čin vraždy spolupáchateľstvom," informovala prokurátorka Juričková.

Obhajca obžalovaného Adama Puškára hneď na začiatku pojednávania vyhlásil, že celú obžalobu považuje za jeden paškvil. "To obvinenie a tá obžaloba sa im rozbíja. Dovolím si tvrdiť, tak obrazne pri všetkej úcte k pánovi Tupému, že po dnešnej výpovedi svedka práve prokuratúra dostala tie bodné rany do chrbta," uviedol Benedikovič. Malíček vraj roky mlčal, lebo sa bál mafiánskych skupín. Neskôr pracoval v bezpečnostných zložkách a mal obavu, že bude obvinený a príde o prácu či spoločenský status. V čase vraždy Tupého študoval na policajnej akadémií.

Poškodení rodičia a brat Daniela Tupého si uplatňujú nárok na náhradu škody po 250 tisíc eur. "Slovenské štátne orgány 18 rokov neboli schopné ustáliť, kto je páchateľom skutku. Moji klienti sú neustále vystavovaní stresu, dokonca v istej fáze vo vzťahu k nebohému Danielovi Tupému boli snahy vykresľovať ho ako drogovo závislú osobu, čo je v rozpore so skutočnosťou," zdôvodnil Kvasnica.

Pojednávanie bude pokračovať 8. januára a pred súdom majú vypovedať štyria svedkovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy