Zatiahnuté
Bratislava
Viera
5.10.2024
Tatry dali opäť zabrať českým turistom. Záchranná akcia trvala takmer štyri hodiny
Zdielať na

Tatry dali opäť zabrať českým turistom. Záchranná akcia trvala takmer štyri hodiny

VYSOKÉ TATRY / Dvojica turistov z Česka sa aj napriek zlej predpovedi počasia vybrala do hôr. Zachraňovať ich museli horskí profesionáli.

​V horách neprichádza pomoc rýchlo, najmä po zotmení, silnom vetre a snežení. Aj pre horských profesionálov je to náročné. Česi tak čakali na pomoc takmer štyri hodiny. "Bolo tam po pás snehu, snažili sme sa, aby nedošlo k odtrhu lavíny," informoval záchranár HZS Ľubomír Ďuraš. Záchranári mali k dispozícii GPS súradnice a dvojica mala so sebou našťastie aj svetlá. "Zasvietili nám svetlami a potom sme ich vedeli nájsť. Mali sme s nimi vizuálny kontakt a úspešne sme ich našli," ujasnil Ďuraš. Aj keď boli turisti dobre vybavení, noc bez pomoci nemuseli prežiť.

Záchranári turistov zateplili, podali teplé nápoje a v ich sprievode dvojica bezpečne zostúpila dole. Dvojica sa nemusela do stiuácie dostať, keby neprecenili svoje sily a nepodcenili podmienky. Ako hovoria horskí záchranári, z výstupu sa vrátiť môžete, no zostúpiť musíte, inak to môže mať fatálne následky. "Odporúčame naozaj pozrieť si to počasie, hoci teraz sú predpovede už na veľmi dobrej úrovni, ale keď už vidím, že stopy za mnou zafúkava tak sa otočím, idem niekde na bližšiu chatu, užijem si pekný večer a nemusím sa trápiť v kopcoch vo fujavici," povedal záchranár HZS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy