Skoro jasno
Bratislava
Natália
6.10.2024
Zrútený dom poškodil dve autá a garáž. Majiteľ škodu preplatiť nechce
Zdielať na

Zrútený dom poškodil dve autá a garáž. Majiteľ škodu preplatiť nechce

HURBANOVO / Starý hlinený dom sa zrútil do dvora susedov. V priebehu mesiacov udrelo počasie a dom sa zrútil na okolité autá či garáže.

​"O tretej v noci sme počuli buchot, išli sme sa pozrieť von. Celá stena bola spadnutá, rozbilo nám to dve autá a garáž," povedala pani Darina, ktorá vlastní pozemok, na ktorý sa dom zrútil. Miestny podnikateľ ho nedávno kúpil, podľa informácií pani Dariny ho mal úplne vyčistiť do 30. júna tohto roku. "Je to z hliny, celé sa to rozmočilo," dodala. Búracie práce nepokračovali, časť múra tak padla na garáž, v ktorej sa jedno auto zničilo úplne a na druhom sa rozbili zadné dvere. 

Majiteľ domu poškodeným zaplatiť nechce

"Priznal svoju vinu, že škodu spôsobil on a o týždeň na to, že ho nemáme obťažovať. Povedal, že sa nestará a nič nebude platiť. Dom spôsobil škodu vo výške 10-tisíc eur minimálne, policajti nám vraveli, že možno aj 15-tisíc eur. Majiteľ domu nám nedvíha telefón," uviedla pani Darina. Majiteľ hlineného domu poslal na miesto bager, ktorý ďalšie nebezpečné časti múra zvalil na jeho pozemok. Nesúhlasil s výškou škody, ktorú mu susedia navrhli. "Začal si vymýšľať, že ten pozemok patrí jemu, hoci toto už majú sto rokov moji predkovia a tu bol dvor stále," odpovedala majiteľka pozemku. 

Podľa občianskeho zákonníka každý musí konať tak, aby neuškodil na majetku a zdraví iného. "Pokiaľ niekto nezabezpečí svoju nehnuteľnosť a tá spadne a poškodí cudzí majetok, tak tento škodca zodpovedá za vzniknutú škodu," informoval advokát Milan Ficek. Majiteľ rozpadnutej nehnuteľnosti sa dnes síce pred kameru nepostavil, ale na našu intervenciu pred nami zavolal susedke a prisľúbil, že do konca týždňa sa príde k nej dohodnúť na výške škody, ktorú bude ochotný zaplatiť. 

"Výška škody sa dá určiť na základe znaleckého posudku. Takéto konanie na to, aby bolo trestným činom, musí byť úmyselné. Toto v danom prípade preukázateľné nebude," informoval advokát. "Teraz sa pri každom buchnutí bojím čo ešte spadne. Je to veľká kopa zeme," dodala pani Darina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy