Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Pavla Ruska odsúdili. Osudným sa mu stal Maják nádeje
Zdielať na

Pavla Ruska odsúdili. Osudným sa mu stal Maják nádeje

BRATISLAVA / V Bratislave vo štvrtok 23. novembra padol rozsudok v kauze Maják nádeje s Pavlom Ruskom. Exminister hospodárstva, exšéf TV Markíza a bývalý riaditeľ Majáka nádeje Pavol Rusko je vinný zo subvenčného podvodu. Súd uznal Ruska za vinného. Senát Mestského súdu Bratislava I upustil od uloženia súhrnného trestu. Proti štvrtkovému rozsudku je možné podať odvolanie. Pavol Rusko si v súčasnosti odpykáva 19 rokov väzenia pre kauzu falšovania televíznych zmeniek.

Kauza Majáku nádeje sa ťahá roky. Ruska prokurátor viní z toho, že z azylového centra pre týrané deti vytiahol dokopy 101 tisíc eur. Z týchto peňazí zafinancoval muzikál Rómeo a Júlia v Prahe. Jedným z hostí v roku 2015 bol na predstavení aj odsúdený Marián Kočner. Dvojicu spoločne odsúdili na 19 rokov za falšovanie televíznych zmeniek.

Peniaze, ktoré použil Rusko na muzikál pochádzali z Ústredia práce a Bratislavského samosprávneho kraja a určené boli na pomoc rodinám. Exminister súdu tvrdil, že v žiadnom prípade Maják nádeje neobral nikdy ani o cent a bolo to naopak. "Rád by som zdôraznil, že sme ho zakladali a finančne robustne podporovali. Viac ako 15 miliónov to stálo nadáciu a mňa a 15 rokov sme ho bez problémov prevádzkovali," vyhlásil Pavol Rusko na súde.

Rusko argumentoval aj tým, že peniaze, ktoré investovali do muzikálu Rómeo a Júlia, vrátil naspäť, dokonca aj s piatimi tisícami eur navyše. Verdikt ale znel jasne - Pavol Rusko je vinný, no v base si navyše roky neodsedí. "Rozhodnutie Mestského súdu považujem za zákonné a správne, čo v podstate aj vhodne reflektoval súd v rámci odôvodňovanej časti. Čo sa týka samotného výroku o treste, mám za to, že boli splnené podmienky na upustenie súhrnného trestu a to práve s poukazom na odsúdenie obžalovaného v kauze Zmenky," uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Rusko zhodnotil rozsudok ako nespravodlivý a avizoval, že sa odvolá. "Síce formálne v úvodzovkách pochybíte, ale nemáte žiaden zlý úmysel, ani sa obohatiť, ani spôsobiť niekomu škodu. Uvidíme ako zareaguje Krajský súd, ale v závere to povedal aj súd, že treba dávať pozor na to, že Pán Rusko nekonal s nejakým zlým úmyslom a ten mechanizmus je nastavený zle," priblížil obhajca Marek Para. Rozsudok v tejto kauze nie je právoplatný a posledné slovo bude mať ešte Krajský súd v Bratislave. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy