Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
O prežití vodiča rozhodli sekundy. Polícii stačili dva výboje defibrilátora
Zdielať na

O prežití vodiča rozhodli sekundy. Polícii stačili dva výboje defibrilátora

KEŽMAROK / Kežmarskí mestskí policajti zachránili život staršieho vodiča. Narazil autom do parkovacieho zariadenia, upadol do bezvedomia a prestal dýchať. Policajti muža oživili pomocou externého defibrilátora.

Priemyselná kamera zachytila nehodu úplne od začiatku. Vodičovi prišlo počas jazdy v meste nevoľno. Z kruhovej križovatky vyletel na parkovisko pri štadióne a narazil do parkovacieho zariadenia. K autu sa bez váhania ponáhľali ľudia idúci okolo. Práve oni pomohli staršiemu vodičovi ako prví. Vybrali ho z auta a a dali ho do stabilizovanej polohy.

Na pomoc prišla polícia

Následne už prišla hliadka mestskej polície. "Videli sme, že sa na mieste niečo deje cez kamerový systém. Hliadka bola upovedomená, že je potrebné použiť defibrilátor," uviedol náčelník mestskej polície Kežmarok Štefan Šipula. Defibrilátor má hliadka v služobnom vozidle. Vodič už nedýchal, a tak policajti neváhali a pomocou prístroja začali s oživovaním. Po dvoch výbojoch začal muž reagovať. K policajtom sa následne pridali hasiči aj posádka sanitky. Tá si pacienta prevzala s obnovenými životnými funkciami a poskytli mu odbornú pomoc. Následne muža previezli nemocnice.

Mesto plánuje zainvestovať

Mesto Kežmarok má zatiaľ osem týchto prístrojov. Na budúci rok by k nim mali pribudnúť ďalšie štyri. "Za posledné dva roky máme jedenásť zásahov a dvoch zachránených. Osvedčili sa, takže môžem odporučiť každej obci, aby sa vybrali touto cestou," tvrdí primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy