Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Vražda Daniela Tupého: Adama Puškára prepustil sudca z väzby
Zdielať na

Vražda Daniela Tupého: Adama Puškára prepustil sudca z väzby

BRATISLAVA / Po 9 mesiacoch strávených za mrežami mieri na slobodu. Adama Puškára sudca prepustil z väzby. Známeho advokáta vinia z vraždy študenta Daniela Tupého. Práve Puškár má byť podľa obžaloby tým, ktorý dopichal mladíka. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

50-tisíc eur kaucia, na nohe monitorovací náramok, zákaz vycestovať do zahraničia a hlásiť sa u probačného úradníka. Takýmto spôsobom sudca nahradil väzbu obžalovanému Adamovi Puškárovi. Toho zadržali a obvinili pred takmer 9 mesiacmi. Od tej doby je vo väzbe a snažil sa z nej dostať už viackrát.

Adam Puškár sa nachádza v tzv. útekovej väzbe pre obavu, že by mohol utiecť alebo sa iným spôsobom vyhýbať trestnému konaniu. Z väzby bude prepustený až v prípade, ak stredajšie rozhodnutie bratislavského mestského súdu potvrdí aj krajský súd. ​"Bola to ponuka od rodinného príslušníka nášho klienta, ktorý takúto sumu ponúkol. Sudca ju akceptoval, považoval ju v tejto výške aj vzhľadom na závažnosť a osobnosť stíhaného skutku za dostatočnú," uviedla obhajkyňa Adama Puškára Michaela Matušíková. "Z môjho pohľadu tie dôvody väzby sú tam stále dané, konštatoval to, samozrejme, aj súd, keďže nerozhodol priamo o prepustení z väzby na slobodu, ale väzba bola nahradená. Podľa mňa pri takomto druhu trestného činu, pri takej závažnosti a brutalite útoku, aký je predmetom trestnej veci, nie je na mieste nahradiť väzbu ktorýmkoľvek s inštitútom trestného poriadku," komentovala prokurátorka Soňa Juríčková.

Podľa obhajcov najviac pri prepustení z väzby zavážila výpoveď kľúčového svedka Vladimíra Malíčka, ktorá odznela ešte pred pár týždňami na hlavnom pojednávaní. Aj on bol pred rokmi pri vražde študenta a sám doňho niekoľkokrát buchol. "Toto je tá nová skutočnosť, na ktorej sme my postavili tu žiadosť o prepustenie z väzby. Svedok sa domotal, domrvil, doslova sa rozbil v tej svojej výpovedi, ani nevedel, kde ležal pán Tupý, a či to vôbec bol on, či na pravom, či na ľavom boku, či na chrbte," informoval obhajca Adama Puškára Roman Benedikovič.

Daniel Tupý prišiel o život na Tyršovom nábreží ešte v roku 2005. S kamarátmi prešiel Starý most a chceli ísť na pivo. V tom sa na nich vyrútila partia extrémistov, v ktorej bol aj Adam Puškár. Práve on mal pri bitke podľa obžaloby vytiahnuť nôž a študenta dopichať. Prokurátorka voči rozhodnutiu podala sťažnosť čo znamená, že posledné slovo bude mať ešte Krajský súd. Do tej doby ostáva Adam Puškár stále vo väzbe.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy