Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Chytili obchodníkov s liekmi: Z toľkého množstva mohli vyrobiť pol tony pervitínu
Zdielať na

Chytili obchodníkov s liekmi: Z toľkého množstva mohli vyrobiť pol tony pervitínu

ŽILINA / Žilinská okresná sudkyňa rozhodovala o ďalšom osude štyroch členov medzinárodnej organizovanej skupiny, ktorá vo veľkom obchodovala s liekmi. Išlo špeciálne o také lieky, ktoré sa zneužívajú na výrobu pervitínu. Všetci štyria sa rozhodli uzavrieť dohody o vine a treste.

​Traja zo štvorice členov gangu boli vo vyšetrovacej väzbe, kam ich žilinský sudca poslal v marci tohto roku. Patrí medzi nich aj jedna žena. Podľa obvinenia sa v období necelých dvoch rokov podieľali na minimálne 14 transportoch, v ktorých previezli viac ako 18 miliónov tabletiek. Podľa znalcov sa dá z takéhoto množstva liekov vyrobiť viac ako pol tony pervitínu.

"Lieky boli nakupované s obsahom efedrínu a pseudoefedrínu. Vyrábali ich v Rumunsku, cez územie Slovenska boli prevážané do Poľska a predávané ďalším odberateľom," informoval Jozef Kováčik. Štyria páchatelia sa dohodli s prokurátorom na výškach ich trestov. U troch z nich pri schvaľovaní nebol žiaden problém. "Boli trestne stíhaní za zločin neoprávneného zachádzania s liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami," priblížil prokurátor. Dvaja z nich dostali trojročnú podmienku a tretí zostáva za mrežami. "Odpyká si trest vo výmere troch rokov a šiestich mesiacov," uviedol Kováčik. 

Hlavou slovenskej časti medzinárodnej organizovanej skupiny mal byť Ján, ktorému hrozí 20 rokov väzenia. Odmietol dohodu o vine a treste, nepozdával sa mu ani návrh prokurátora, ktorý mu ponúkol iba 12 rokov za mrežami. "Počkám si na možné schválenie novely trestného zákona, lebo môžem dostať nižší trest," povedal Ján priamo v súdnej sieni. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy