Zatiahnuté
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Pozor na sviečky, ľad, ale aj kapra. Toto sú najčastejšie vianočné zásahy hasičov
Zdielať na

Pozor na sviečky, ľad, ale aj kapra. Toto sú najčastejšie vianočné zásahy hasičov

BRATISLAVA / Pozor na horiace sviečky, ľad a na kapra. Zabudnuté horiace sviečky patria medzi najčastejšie vianočné zásahy hasičov. Počasie aktuálne nepraje ani prechádzkam po zamrznutých plochách. Tie sú nestabilné a zradné. Prešovskí mestskí policajti ratovali pred rokmi na sviatky dokonca aj kapra na ceste.

"Každoročne sa stáva, že sme vyslaní k požiaru a po uhasení sa dozvieme, že to vzniklo od neuhasenej sviečky," uviedol Kamil Šoltis z Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove. I keď sú vianočné sviatky časom pokoja, stále sú v službe aj tí, ktorí sú pripravení zasiahnuť aj pri situáciách, ktoré sa nedajú predvídať. Sú však aj také udalosti, pri ktorých je veľmi dôležitá prevencia. Medzi ne každoročne patria požiare, ktoré vznikli od horiacej sviečky. "Aj keď každý rok sa upozorňuje na to, stáva sa, že máme každoročne výjazd k takýmto požiarom," dodal Kamil Šoltis.

Šírenie požiaru, keď sa chytia horľavé materiály, je veľmi rýchly a už neraz sa stalo, že sa požiar rozšíril do celého bytu. "Je nutné, aby bola prítomná nejaká osoba, ktorá to bude sledovať," ozrejmil Šoltis. Medzi vianočné zásahy hasičov patria aj výjazdy k ľuďom, ktorí precenili hrúbku ľadu na zamrznutých vodných plochách. Pri takom zásahu ide o minúty. Človek v ľadovej vode je už po krátkej chvíli skrehnutý. Pevnosť ľadu môže byť zradná najmä pod vrstvou snehu. "Dnes je doba taká, že v noci nám to primrzne, ale cez deň sú teploty nad nulou a ten ľad nemá takú pevnosť," dodal Šoltis.

Opatrný treba byť aj pri kúpe kapra. Presvedčili sa o tom pred rokmi prešovskí mestskí policajti, ktorí dostali na linku hlásenie o kaprovi na ceste. Ten tam zrejme spadol niekomu z kapoty auta, keď naňho zabudol. "Naozaj zistili, že kapor bol na ceste," povedal k úsmevnej situácii Ján Andrejko, prezident ZNOaMP a náčelník mestských policajtov v Prešove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy