Oblačno
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Slovenské turistky uviazli na Krakovej holi. Pomáhať im museli leteckí záchranári
Zdielať na

Slovenské turistky uviazli na Krakovej holi. Pomáhať im museli leteckí záchranári

Zdroj: HZS.sk

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Slovenské turistky uviazli na Krakovej holi v Nízkych Tatrách. Ženy pociťovali po výstupe únavu a nedisponovali vhodným vybavením na pohyb v hlbokom snehu.

Pätica slovenských turistiek nedisponovala ani svetelnými zdrojmi. Pomáhať im museli horskí i leteckí záchranári. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojom webe. "Akciu realizovali záchranári tesne pred západom slnka, čo značne komplikovalo jej celý priebeh. Záchranárom HZS a Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby sa postupne podarilo evakuovať z terénu všetky uviaznuté turistiky," uviedla HZS. 

Vrtuľník sa pre záchranárov nevrátil

Po evakuácii poslednej dvojice turistiek sa vrtuľník pre tmu už nedokázal vrátiť pre horských záchranárov na mieste, tí tak zostúpili z Krakovej hole pozemne. Skupinu žien po vysadení vrtuľníkom na Lúčkach transportovali na dom HZS, odkiaľ už pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

"Dôrazne apelujeme na turistov, aby nepreceňovali svoje schopnosti počas turistiky a dôsledne plánovali túry s prihliadnutím na kondičné možnosti najslabšieho člena skupiny, mysliac na fakt, že výstup je voliteľný, avšak zostup je povinný," uzavreli horskí záchranári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy