Jasno
15°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Čakal zamestnanie, prišiel podvod: Mladík pre údajnú prácu v Taliansku zaplatil viac ako tisíc eur
Zdielať na

Čakal zamestnanie, prišiel podvod: Mladík pre údajnú prácu v Taliansku zaplatil viac ako tisíc eur

HORNÝ ZEMPLÍN / Chcel pracovať v Taliansku a zarobiť si peniaze. Za sprostredkovanie práce už aj zaplatil vyše tisíc eur, dodnes ale nemá ani prácu, ani peniaze. 25-ročný Sninčan sa zrejme stal obeťou podvodníkov. Pri ponukách práce cez internet je treba niekedy spozornieť.

Ponuka práce v Taliansku zaujala mladého Sninčana, ktorý na zverejnený inzerát zareagoval. Obe strany sa prostredníctvom mailovej komunikácie dohodli na spolupráci. Za sprostredkovanie práce mal následne mladík odoslať na určený účet peniaze. Suma začínala na stopäťdesiatich hodinách, potom musel poslať ešte 365 eur, údajne ako poistné, a nakoniec poslal aj ďalších 550 eur. 

Muž sa obrátil na políciu, tá konala takmer okamžite

"Napriek tomu, že z jeho strany boli splnené všetky dohodnuté podmienky, doteraz mu žiadna práca v Taliansku nebola priradená. Investované peniaze mu vrátené tiež neboli," priblížila situáciu hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. Obrátil sa preto na políciu, ktorá už v prípade začala konať. "Muž vo veku 25 rokov na polícii v Snine oznámil protiprávne konanie. Išlo o podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu," dodala Ligdayová. 

Záujemcovi o prácu v Taliansku tak vznikla škoda vo výške 1 065 eur. V súčasnosti je síce vyhľadávanie práce prostredníctvom internetu bežným trendom, opatrnosti nikdy nie je málo. "Uchádzači o prácu by v žiadnom prípade nemali žiaden peniaze. Určite nie sprostredkovateľskej spoločnosti a ani spoločnosti, pre ktorú chcú pracovať. Naopak, je to jeden zo znakov, že môže ísť o podvodnú ponuku, ktorá nie je seriózna," objasnila hovorkyňa portálu Profesia.sk Ľubica Melcerová. 

Čo si všímať pri pracovných ponukách?

Všímať by ste si mali aj to, či je v pracovnej ponuke jasne definovaná náplň práce, pracovný čas, miesto výkonu práce a plat. Záujem Slovákov o prácu v zahraničí v posledných rokoch narastá. Predminulý rok reagovalo v priemere na jednu takúto ponuku na portály Profesia.sk 18 uchádzačov. Vlani to už bolo 26. Slováci najčastejšie reagujú na ponuky práce z Nemecka, Česka, Holandska alebo Rakúska. Základom je hľadať ponuky práce na overených pracovných portáloch. "Takéto portály overujú každú firmu a každú pracovnú ponuku," dodala Melcerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy