Jasno
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Z vraha je nakoniec obeť. Od štátu žiada odškodné
Zdielať na

Z vraha je nakoniec obeť. Od štátu žiada odškodné

LACKOVCE/OKRES HUMENNÉ / Mesiace strávil za mrežami vyšetrovacej väzby. Obžalovali ho z pokusu o vraždu soka v láske. Prípad však súd uzavrel prekvapujúco - muža oslobodili s tým, že sa pri incidente len bránil. Vo väzbe bol teda zbytočne a môže žiadať odškodné. Za minulý rok dostalo ministerstvo spravodlivosti 220 žiadostí o náhradu škody pri výkone verejnej moci. Vyplatili odškodné v státisícoch eur.

Stalo sa to v júni v roku 2022 v obci Lakovce. Hádka sa zmenila na fyzickú potýčku, pri ktorej Pavol podľa polície iného muža udrel po hlave fľašou od piva. Keď sa rozbila, v konaní pokračoval črepinou. "Bodal ho do tváre a krku, napadnutý muž sa bránil, podarilo sa mu pred útočníkom ujsť," konštatovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. 

Bezprostredne po skutku skončil údajný agresor najskôr v policajnej cele a neskôr za mrežami vyšetrovacej väzby. Po mesiacoch prišiel na rad súdny proces. Obžalovaný tvrdil, že sa len bránil. "Prišiel ku mne a ma napadol, proste ma škrtil a udieral do tváre, ja som sa snažil nejakým spôsobom ubrániť, tak som nahmatal fľašu, ktorá bola na dosah a som ho udrel po hlave. Myslel som, že sa ukľudní a prestane," opísal incident oslobodený Pavol. 

Za pokus o vraždu mu hrozilo až 20-ročné väzenie. Senát ale napokon konštatoval, že skutok nie je trestným činom a spod obžaloby ho oslobodili. "Odvolací senát v danom prípade s prihliadnutím na zásadu in dubio pro reo (v pochybnostiach v prospech obžalovaného), po starostlivom vyhodnotení dôkazov jednotlivo i v ich súhrne, dospel k záveru, že obžalovaný konal v nutnej obrane, a preto jeho čin nie je trestným činom," informovala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. Oslobodzujúci verdikt Krajského súdu v Prešove je právoplatný. "Každý, kto bol nezákonne vzatý do väzby a následne bol spod obžaloby oslobodený alebo bolo zastavené trestné stíhanie, tak má právo domáhať sa náhrady škody od štátu cez ministerstvo spravodlivosti," uviedol advokát Milan Ficek. "Za rok 2023 Ministerstvo spravodlivosti eviduje viac ako 220 žiadostí o náhradu škody pri výkone verejnej moci," informovalo v stanovisku Ministerstvo spravodlivosti SR. A to nielen v súvislosti v väzobným stíhaním, ale aj pri nesprávnych úradných postupoch a nezákonných rozhodnutiach súdnych exekútorov či notárov. 

Podľa údajov analytického centra Min spravodlivosti iba za minulý rok vyplatili náhrady škôd spôsobených pri výkone verejnej moci vo výške viac ako 760 tisíc eur. "Za rok 2021 to bolo viac ako 570 tisíc eur a v roku 2020 420 tisíc," uviedlo ministerstvo. "Pri určovaní výšky náhrady škody sa prihliada najmä na osobu páchateľa, alebo tej osoby, ktorá bola vzatá do väzby, aké to malo následky, vplyv na súkromný život, spoločenské uplatnenie," konštatoval advokát Ficek. Ak by sa stalo, že ministerstvo by žiadosti o náhradu škody nevyhovelo, osoba má ešte právo obrátiť sa na súd a žiadať náhradu priamo od štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy