Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Z útesu skočil do ľadovej vody, aby nemusel nastúpiť k vojsku. Utekajúcich Ukrajincov stále pribúda
Zdielať na

Z útesu skočil do ľadovej vody, aby nemusel nastúpiť k vojsku. Utekajúcich Ukrajincov stále pribúda

SCHENGENSKÁ HRANICA / Poslúchol prevádzača a z útesu skočil do ľadovej vody, len aby sa dostal z Ukrajiny a nemusel nastúpiť k vojsku. V silnom prúde zostal visieť na konári. Mužov, ktorí opúšťajú krajinu, pribúda. Aj preto Ukrajina sprísňuje podmienky pohybu v pohraničných oblastiach v pásme do 5 kilometrov od hranice.

Zabalený v teplej deke na policajnom oddelení – vedel, že už je v bezpečí. Mladý Kyjevčan však pár hodín predtým bojoval o život v ľadovej vode. Do rieky skočil po tom, ako mu to poradil prevádzač. Zaplatil mu za to 5-tisíc dolárov.

​Aj pre takéto prípady vstúpil na Ukrajine v týchto dňoch do platnosti nový postup, ktorý sprísňuje podmienky pohybu v pohraničnom pásme. Po novom na pohyb v pásme do piatich kilometrov od štátnej hranice Ukrajiny potrebuje každý špeciálne povolenie od pohraničnej stráže. "Povolenie na pobyt alebo pohyb v pohraničnom pásme sa poskytuje bezplatne do 10 pracovných dní," informoval Viktor Kovaniuk, náčelník oddelenia pohraničnej služby ČOP

Výnimku majú miestni obyvatelia s trvalým pobytom v oblasti hraničného pásma. Za necelé dva roky zadržala hraničná služba Ukrajiny a vyše 17-tisíc ukrajinských mužov, ktorí sa pokúsili nelegálne vycestovať do zahraničia. Muži, ktorí sa vyhýbajú mobilizácii, si prevádzačov vyhľadávajú sami. Ponúk na internete je dosť, dokonca aj s výrobou falošných dokumentov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy