Jasno
16°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
16 rokov jazdí so zadržaným vodičákom. Chyba je na strane úradov
Zdielať na

16 rokov jazdí so zadržaným vodičákom. Chyba je na strane úradov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / 16 rokov jazdil so zadržaným vodičským preukazom, napriek tomu ho mal pri sebe. V policajných databázach bol muž z Nálepkoval označený, že vodičák nemá. Ako sám tvrdí, nie je žiaden dôvod, aby ho nemal. Administratívna chyba sa však postarala o problémy pri bežných dopravných kontrolách.

Daniel je v súčasnosti profesionálnym vodičom. Pracuje pre dopravnú zdravotnú službu. Denne najazdí desiatky kilometrov. A v podstate celý deň trávi za volantom prevozovej sanitky. Bežná dopravná kontrola poriadne šokovala Daniela aj policajnú hliadku. "Boli počudovaní, že mi bol odobratý a ja mám vodičák pri sebe," opísal situáciu vodič so zadržaným vodičským preukazom Daniel Čech. Nechápal ako je to možné. Nie je si vedomý ničoho, prečo by mu mal byť odobratý.

Za tie roky už muž zažil niekoľko dopravných kontrol. Vždy už tušil ako to dopadne. "Už viem, čo ma čaká. Takých 15 minút si postojím, pokiaľ sa to neobjasní a idem ďalej," vysvetlil Čech. Daniel ani nevedel, kde tento problém začať riešiť. Pre pracovnú vyťaženosť ani nemal čas sa mu venovať. Keď potom začali pátrať policajti na náš podnet, zistili, že Nálepkovčan mal skutočne zadržaný vodičák v roku 2008, no iba na pár mesiacov. Vtedy spôsobil menšiu nehodu v Levoči, ktorá sa zaobišla bez zranení. "Po upustení od zvyšku tejto sankcie mu bol v mesiaci október 2008 správnym orgánom vodičský preukaz vrátený, avšak pravdepodobne nedopatrením táto skutočnosť nebola vtedy zaznamenaná v informačnom systéme a z tohto dôvodu vodičský preukaz stále figuroval v informačných systémoch polície ako zadržaný," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová. 

"Som to ja nespravil tú chybu. Prečo by som si to mal ísť ja riešiť, keď som to nespôsobil? A už dajme tomu, vyše 10 rokov to trvá," reagoval vodič Čech. Po našich otázkach policajti celú problematiku preskúmali. A pre Daniela majú skvelú správu. "Po preverení skutočností týkajúcich sa jeho vodičské preukazu bola bezodkladne v informačnom systéme vykonaná oprava. A vodičský preukaz už v tejto dobe nefiguruje ako zadržaný," povedala hovorkyňa Ivanová. Aj tento prípad ukázal, že riešenie takýchto drobných problémov je v skutku jednoduché, stačí ísť na najbližší Dopravný inšpektorát. "V prípade zistenia nezrovnalostí odporúčame navštíviť príslušný dopravný inšpektorát a požiadať o nápravu. Po overení skutočností oprávnený orgán zaznamená správne údaje v príslušných policajných databázach," uviedla hovorkyňa Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy