Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Neznámy vodič zrazil chráneného rysa, po nehode ušiel
Zdielať na

Neznámy vodič zrazil chráneného rysa, po nehode ušiel

SLOVENSKO / UKRAJINSKÉ POHRANIČIE - Chráneného rysa ostrovida niekto zrazil pri obci Ubľa. Vedľa hlavnej cesty si ho všimol vodič autobusu. Okrem polície dorazili na miesto aj zamestnanci Národného parku Poloniny. Prečo vodič po nehode odišiel, známe nie je.

Zranený rys ležal vedľa cesty, všimol si ho vodič autobusu. "Je to taká nešťastná náhoda, že vybehol práve v momente, keď okolo prechádzalo auto," povedal Jozef Blaško zo Správy Národného parku Poloniny. Podľa jeho slov tam mal rys ležať 8 až 12 hodín. "Mohlo sa to stať v noci. Príčina úhynu je zrážka s autom," informoval. 

Odhadom išlo o 4-ročného jedinca. Vodič, ktorý ho zrazil na mieste nezostal a udalosť podľa ochranárov ani nikde nenahlásil. Rys ostrovid je najväčšou voľne žijúcou mačkovitou šelmou v Európe a ide o chráneného živočícha. "Rysa nie je bežné vidieť. Niekomu sa to nepodarí za celý život, pretože je to veľmi plaché a tajomné zviera," dodal Blaško. V súčasnosti ich na Slovensku žije maximálne 300. Jeho populáciu ovplyvňuje nielen pytliactvo, ale aj podobné zrážky na cestách či železniciach. 

"Je to veľká škoda, keďže je to chránený živočích," zdôraznil Blaško. Uhynutého rysa si prevzalo poľovné združenie. Vodiči, ktorí na ceste zrazia lesnú zver majú povinnosť kontaktovať políciu. Pokuta sa v takýchto prípadoch neukladá, neurčuje sa ani vinník a zrážka sa považuje za škodovú udalosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy