Jasno
11°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Otec so synom prišli kradnúť. Skončilo sa to vraždou suseda
Zdielať na

Otec so synom prišli kradnúť. Skončilo sa to vraždou suseda

TORNAĽA / Prišli kradnúť, no skončilo sa to brutálnou vraždou. Za smrť dôchodcu právoplatne odsúdili 50-ročného Jozefa. V byte bol aj jeho neplnoletý syn. Po mimoriadnom dovolaní prípad skončil na Najvyššom súde SR.

Písal sa rok 2020, keď otec so synom prišiel k susedovi do bytu v Tornali. 62-ročného dôchodcu prišli vykradnúť. Ten ich ale svojou prítomnosťou prekvapil. 50-ročný Jozef naňho vytiahol nožík a brutálne ho dobodal. Po vražde ušli cez okno a byt zamkli. Dôchodca bol na mieste mŕtvy. Jeho bezvládne telo našli na pohovke.

Krajský súd dvojicu v roku 2023 odsúdil. Kým neplnoletý syn dostal 18-ročnú podmienku za porušovanie domovej slobody, otec dostal za vraždu 21 rokov na tvrdo. S obeťou ich spojili pachové stopy aj vlas, ktorý sa našiel na oblečení zavraždeného muža. Napriek tomu tvrdia, že sú nevinní. "Klient stále popiera, že by tento skutok spáchal," reagovala obhajkyňa odsúdeného. Celá kauza sa dostala až na Najvyšší súd SR. Senát rozhodoval o dovolaní obžalovaného. Odsúdený muž žiadal zrušiť rozsudok a chcel, aby ho prepustili na slobodu. Tvrdil, že boli porušené jeho práva na obhajobu. Senát nakoniec zrušil právoplatný rozsudok, ale pre iné pochybenie. "Bola nesprávne kvalifikovaná tá skutková podstata s tým, že išlo o skutok, ktorý mal byť spáchaný na chránenej osobe. V tomto prípade ale ani jeden zo súdov dokazovanie v tejto skutočnosti nevykonal," informovala obhajkyňa. 

"Sme zistili pochybenie, že v skutku nie je precízne vyjadrené to, že útočil voči chránenej osobe. To znamená, že zrejme bude musieť pristúpiť k tomu, že tú kvalifikáciu upraví a zníži na prvý odsek a trest zmierni," vysvetlil sudca Najvyššieho súdu SR Peter Paluda. Napriek tomu, že Najvyšší súd SR vrátil celú kauzu späť na Krajský súd do Banskej Bystrice, obžalovaný Jozef zostáva vo Väzbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy