Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Koniec neporiadku vo vlakoch. Vlakvedúci dostanú nové kamery
Zdielať na

Koniec neporiadku vo vlakoch. Vlakvedúci dostanú nové kamery

BRATISLAVA / Lepšie chránení by mali byť nielen mestskí či štátni policajti, ale už aj personál vo vlakoch. Reč je o telových kamerách, ktoré budú mať zaradom všetci vlakvedúci. Kamery budú postupne pribúdať.

Kamera vydrží cestu zo západu na východ

Znečistený interiér, konflikty, fajčenie na toaletách, verbálne či dokonca fyzické napadnutia. Aj s týmito problémami sa počas svojej služby stretávajú vlakvedúci. Národný dopravca každoročne eviduje viac ako tisíc spomínaných incidentov. Veta Tvrdenie proti tvrdeniu už ale previnilcom nemusí pomôcť. "Kamera priebežne vyhotovuje záznam, ktorý dokáže v prípade incidentu vlakvedúci podchytiť, respektíve iniciovať tak, aby bolo zaznamenaných tridsať sekúnd pred stlačením takzvaného panic tlačidla a následne pokračuje plný záznam incidentu," informoval o novej technológii predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Peter Helexa.

Kamery znížia absenciu dôkazov

Batéria v telovej kamere má výdrž sedem hodín, čo bude postačovať na to, aby sa vlak dostal napríklad zo západu na východ. Po piatich dňoch sú záznamy s výnimkou potreby riešenia incidentov premazávané. "Ako profesorka trestného práva viem, že výrazným spôsobom sa tým znižuje určitá dôkazná núdza, absencia dôkazov," uviedla Lucia Kurilovská, štátna tajomníčka Ministerstva vnútra Slovenska. "Hodnotíme kladne túto iniciatívu Železničnej spoločnosti Slovensko. Očakávame, že prispeje k zlepšeniu bezpečnostnej situácie vo vlakoch, a pomôže nám pri objasňovaní trestných činoch alebo priestupkoch," vyjadril zástupca riaditeľa odboru Železničnej polície prezídia policajného zboru Igor Tošal.

Kamery sú v súlade s GDPR

Zvuk a video počas služby vlakvedúcich bude zatiaľ zaznamenávať päťdesiat kamier. O pár mesiacov ich personál bude mať viac ako štyristo. Ich cena aj s príslušenstvom je 420-tisíc eur. "Chceme aby sa tieto kamery rozšírili vo všetkých vlakoch a pre všetkých vlakvedúcich," povedala štátna tajomníčka Ministerstva dopravy Slovenskej republiky Denisa Žiláková. "Realizácia záznamu je plne v súlade s GDPR, to znamená k záznamu sa nemôže dostať neoprávnená osoba," doplnil Helexa.

Telové kamery majú širokouhlý objektív, takže zaznamenajú to, čo vlakový personál uvidí vlastnými očami. "Uhol záberu je 140 stupňov krát 91 stupňov čo umožňuje vlastne snímať váš proťajšok bez toho aby ste prišli o nejaké dôležité údaje," informoval zástupca súkromnej spoločnosti Marek Ivan. Do konca augusta by mal mať vlakový personál k dispozícii 420 takýchto telových kamier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy