Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Školy mali po výhražných správach rozdielny postup. Ako sa mali zachovať?
Zdielať na

Školy mali po výhražných správach rozdielny postup. Ako sa mali zachovať?

BRATISLAVA / Mali byť školy evakuované, alebo nie? Túto otázku si dnes kládlo viacero rodičov. Zatiaľ čo niektoré školy museli učitelia vyprázdniť, v niektorých sa učilo ďalej. Zaujímalo nás, prečo nebol vo všetkých školách, ktoré email dostali nastavený rovnaký postup.

​Každá škola postupovala inak

"Niektoré školy boli evakuované, niektoré nie," informoval minister školstva Tomáš Drucker. Zamestnanci všetkých škôl sa v prípade núdzovej situácie, akou je aj nahlásenie bombovej hrozby, musia riadiť určitými smernicami, ktoré má škola vypracované. Tie sú určené na to, aby v momente ako napríklad nájdu vo svojej mailovej schránke výhražnú správu vedeli, aký postup majú zvoliť, a aké prijať opatrenia.

Niektorí riaditelia nevedeli, aký je správny psotup

"Riaditelia majú presné evakuačné plány a musia vedieť, ako v takýchto prípadoch postupovať. To sa ukázalo aj dnes ráno, keďže nebola žiadna panika a zareagovali na hrozbu, spustili evakuáciu, zavolali políciu a komunikovali aj medzi sebou," poznamenal starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren. "Tak som sa vystresovala, ja som nevedela čo robiť," uviedla žiačka jednej zo škôl, ktorá bola terčom výstražného e-mailu"Stresujúce to bolo kvôli tomu, že prší a teraz sa celá škola vynorí von a rozmýšľate, že kam pôjdete," popísala situáciu aj jedna z učiteliek.

Niektoré školy evakuovali, no na niektorých pokračovala výučba normálne."Asi nemajú presné pravidlo. Keď je nahlásená bomba, je to na posúdení bezpečnostných zložiek, aby určili ten ďalší postup," uviedol Drucker. Riaditelia škôl sa k správnemu postupu pri nahlásení bomby vyjadrovať nechceli. Niektorí dokonca reagovali aj tak, že nám na otázku, aký je postup pri podobnej situácii odpovedali, že ani nevedia.

​Reakcia škôl bola správna

"Existuje viacero relevantných legislatívnych predpisov, v zmysle ktorých by mohli školy v takýchto prípadoch postupovať," informovala Dagmara Al-Khaldi Mičeková, hovorkyňa Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. "Každá škola musí mať nejaké miesto na zhromaždenie. Otázka je samozrejme aj to riziko, aj dnes keď sa to na prvej škole objavilo, tá reakcia bola iná ako keď to škola objavila neskôr a niektoré priestory boli už prehliadnuté. Polícia usmernila, že hrozba nie je akútna a neodporúčajú evakuovať školy," dodal Chren.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy