Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Počet odsúdených mladistvých klesol. Môžu za to aj alternatívne tresty
Zdielať na

Počet odsúdených mladistvých klesol. Môžu za to aj alternatívne tresty

SUČANY / Počet odsúdených mladistvých za posledných desať rokov klesol takmer o polovicu. Vyplýva to zo štatistík ministerstva spravodlivosti. Môže za to vraj rozšírenie alternatívnych trestov. Faktom zostáva, že kriminalita u ľudí v pubertálnom veku sa neprejavuje už iba v sociálne slabších rodinách.

Páchatelia už nie sú len v sociálne slabších rodinách

​Znížené rozumové schopnosti, duševné poruchy, absencia rodinného zázemia a disciplíny či benevolentná alebo zanedbaná výchova. Aj to sú faktory, kvôli ktorým niektorí mladí ľudia začínajú páchať trestnú činnosť. "Máme aj páchateľov, ktorí sú z veľmi dobre situovaných rodín, kde asi práve zlyhala v tom tá výchova, že tie deti nemajú dostatok času zo strany rodičov." informoval Michal Sedliak, štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.

Aj následkom toho niektorí skončia v zariadení v Sučanoch, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku. Platí tu štandardný režim ako v okolitých väzniciach, ktorý je regulovaný od budíčka až do večierky. "Okrem tých bežných obslužných činností sú tam samozrejme aj iné aktivity. Škola, vzdelávacie aktivity, kultúrno osvetové aktivity, šport, práca a tak ďalej," doplnil Sedliak.

Ide o mladých ľudí, ktorí si svoje tresty odpykávajú vo väzení v Sučanoch. Podľa riaditeľa zariadenia je veková kategória mladistvých na základe našej judikatúry v rozpätí od štrnásť do osemnásť rokov. "Je potrebné zadávať im jasné hranice. Viac korigovať ich správanie ako u dospelých odsúdených. Snažíme sa u nich budovať spoločensky prijateľné formy správania a riešenia záťažových situácií," uviedol riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých v Sučanoch Michal Hrnčiar.

Počet mladistvých odsúdených klesol

Dobrou správou je, že počet odsúdených mladistvých klesol. Zatiaľ čo napríklad v roku 2015 si svoj trest odpykávalo 54 ľudí tak vlani sa ich počet znížil takmer o polovicu. Rezort spravodlivosti to pripisuje rozšíreniu možností alternatívnych trestov.

TV JOJ

​"Je to trest povinnej práce, peňažný trest, trest prepadnutia veci, trest zákazu činnosti, trest zákazu činnosti na verejných podujatiach, trest vyhostenia a trest domáceho väzenia," vymenoval alternatívne tresty Hrnčiar. S návratom do bežného života mladistvým po odpykaní trestu pomáhajú psychológia. "Rovnako ľudia pracujúci ako odborné tímy vo výkone trestu analyzujú ten druh trestnej činnosti, ale aj spôsob postpenitenciárnej starostlivosti, čiže ako sa tí mladí ľudia dokážu resocializovať," povedala psychologička Barbora Kuchárová

Súvisiace články

Najčítanejšie správy