Jasno
27°
Bratislava
Ladislav
27.6.2024
Ukončili vyšetrovanie prípadu zosuvu zeme na pracovníkov: Vinníkom je zosnulý
Zdielať na

Ukončili vyšetrovanie prípadu zosuvu zeme na pracovníkov: Vinníkom je zosnulý

TREBIŠOV / V septembri 2023 sa stala v známom vinárstve v katastri obce Veľká Bara tragédia, pri ktorej zomrel 51-ročný Vladimír. Osudnou sa mu stala práca v podzemí, kde ho zavalilo. Po nešťastí sa rozbehlo rozsiahle vyšetrovanie.

Ku tragédii došlo počas prác v podzemí, približne 50 metrov od vstupu do pivnice. Na štyroch mužov, ktorí sa tam v tom čase nachádzali, sa zosypala zemina. "Pracovníci vykonávali predĺženie vínnej pivnice a vystuženie stien," uviedol veliteľ zásahu Milan Kudrec. "Počas rekonštrukčných prác v pivničných priestoroch vinohradu pri obci Veľká Bara, došlo k prepadnutiu stropu objektu, ktorý následne zavalil 4 osoby," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová. 51-ročný Vladimír zával neprežil a na mieste zomrel. Ďalší bol s ľahkými poraneniami letecky prevezený do košickej nemocnice. "V podstate sa jedná sa o klasický banícky úraz s pádom horniny. Čo sa týka príčin, vyšetrí banský úrad," konštatoval riaditeľ hlavnej záchrannej stanice Stanislav Pavlík. 

Aj na základe svedeckých výpovedí úrad vyhotovil znalecký posudok, ktorý odhalil viaceré pochybenia, vrátane porušenia bezpečnostných predpisov pri práci v podzemí. "V rámci vyšetrovania bolo zistené aj porušenie prevádzkovej dokumentácie, a to technologického postupu prác na stabilizáciu chodby TH výstužou, podľa ktorého sa vykonávali v podzemnom diele príslušné práce," napísal v stanovisku Banský úrad v Košiciach. 

Polícia v súvislosti s nešťastím začala trestné stíhanie pre usmrtenie a ublíženie na zdraví. V tomto prípade ale žiadne obvinenie nepadlo. "Na základe výsledkov vykonaného dokazovania bolo trestné stíhanie v zmysle Trestného poriadku zastavené, lebo tento skutok nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová. 

Za tragickú udalosť podľa posudku nesie zodpovednosť samotný nebohý pracovník. K smrteľnému úrazu by nemuselo dôjsť, ak by dodržal všetky predpisy a postupy. Rozhodnutie je právoplatné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy